ukrayina-ne-mozhe-zvertatis-do-mizhnarodnogo-sudu-po-kompensatsiyu-za-zlochini-rf-reznikov-poyasniv-chomu

Україна не може звертатись до Міжнародного суду по компенсацію за злочини РФ: Резніков пояснив, чому

 • 51397 переглядiв

КИЇВ. 22 грудня. УНН. Україна не зможе звернутися до Міжнародного кримінального суду щодо виплат компенсації за військові злочини Росії на Донбасі і в Криму, поки не ратифікує Римський статут. Про це в інтерв'ю Суспільному сказав віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і заступник голови делегації України у Тристоронній контактній групі Олексій Резніков, передає УНН.

Віце-прем’єр нагадав, що суд у Гаазі нещодавно прийняв рішення про початок офіційного розслідування за позовом України щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності на сході України і в Криму.

“Попереднє вивчення дозволило гаазьким юристам виявити факти навмисних вбивств, тортур, сексуального насильства, депортації, примусового призову місцевих жителів в армію країни-окупанта і інші злочини, передбачені Римським статутом. Це означає, що є суб'єкт, той, хто несе відповідальність, в тому числі, юридичну у міжнародних інституціях, коли люди будуть звертатися за відшкодуванням - це країна-агресор — Росія. Але доки Україна не ратифікує Римський статут, ми не можемо просто подати заяву”, - сказав він.

Так, раніше прокурор Міжнародного кримінального суду оголосила про завершення етапу попереднього вивчення подій, що мали місце в Україні починаючи з 20 лютого 2014 року.

Прокурор дійшла висновку про те, що Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію розглянути справу по суті, і вона готова розпочати розслідування. Міністерство закордонних справ України вітає такий висновок.

Як повідомляв УНН, в МЗС України упевнені, що залучення інструментів Міжнародного кримінального суду дозволить притягнути до відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини та злочини проти людяності на окупованих територіях Криму та Донбасу.

Українські Національні Новини

Політика