ukrayina-perekhodit-u-zonu-nadvisokikh-temperatur-i-pogodnikh-kataklizmiv-mindovkillya-kazhe-pro-zagrozu-opustelyuvannya

Україна переходить у зону надвисоких температур і погодних катаклізмів: Міндовкілля каже про загрозу опустелювання

 • 17534 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. Україна переходить до зони надвисоких температур і погодних катаклізмів, частині території за кілька десятків років загрожує опустелювання. Таку оцінку ситуації через зміни клімату оприлюднили у Міндовкілля, передає УНН.

Цитата:

"За свідченням вчених, через кліматичні зміни Україна переходить у зону надвисоких температур і погодних катаклізмів. І вже у найближчі 30-40 років країні загрожує опустелювання великих територій", - йдеться у повідомленні.

Деталі

За даними Міндовкілля, Україна посідає 9-е місце у світі за площею орних земель, які займають майже 33 млн га. Понад 60% орних земель в Україні вкриті чорноземами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад половина українських земель вражені ерозією

При цьому є сумна статистика:

  • розораність земель України є однією з найвищих у світі та сягає трохи більше, ніж 54% території. Це призводить до значного розвитку деградаційних процесів;
  • 13 млн га сільськогосподарських угідь зазнають згубного впливу водної ерозії;
  • понад 6 млн га земель систематично піддаються вітровій ерозії;
  • до 20 млн га охоплені пиловими бурями.

Що робить уряд

Для боротьби з опустелюванням та деградацією земель в Україні:

  • затверджений Національний план дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням до 2025 року;
  • створена Координаційна рада з питань боротьби з деградацією земель та опустелюванням.

"Наша держава приєдналася до процесу встановлення та реалізації добровільних національних завдань щодо досягнення нейтрального рівня деградації земель. Така робота проводиться у рамках впровадження Цілей Сталого Розвитку та Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням. Аби досягти нейтрального рівня деградації земель, маємо втілювати заходи зі стабілізації підвищення вмісту гумусу в ґрунтах", - зауваив з цього приводу міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

Довідково

Деградація земель та опустелювання – одні з найбільших загроз для сталого розвитку людства. Вони призводять до серйозних проблем – зміни клімату, втрати біорізноманіття, нестачі води, поширення бідності, голоду та масових міграцій населення.

Додамо, згідно з даними дослідження, понад 60% населення Землі вважають зміну клімату "надзвичайною ситуацією".

Українські Національні Новини

Суспільство