ukrayina-prosit-ssha-nadati-raketi-atacms-za-umovi-uzgodzhennya-tsiley-cnn

Україна просить США надати ракети ATACMS за умови узгодження цілей - CNN

 • 169514 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Прагнучи подолати опір адміністрації Байдена щодо надання нового набору потужних ракетних систем великої дальності, український уряд тепер пропонує США повну та постійну інформацію про список передбачуваних російських цілей, повідомили CNN кілька офіційних осіб, знайомих із дискусіями, передає УНН.

Деталі

Така ситуація по суті дає США право вето на дії України проти росії і призначена для того, щоб переконати адміністрацію в тому, що надання критично важливих озброєнь не призведе до ударів по території росії, які, як побоюються США, призведуть до ескалації війни та її затягування.

Йдеться про тактичні ракетні системи, або ATACMS, ракети класу «земля-земля», які можуть пролетіти близько 300 кілометрів, що приблизно в чотири рази перевищує відстань ракет, що використовуються мобільними системами HIMARS, які США почали відправляти в Україну кілька місяців тому.

Незважаючи на пропозицію України, адміністрація Байдена досі не схвалила нову зброю великої дальності ATACMS і стверджує, що Україна добре справляється із системами HIMARS, які має нині. Фактично, у середу адміністрація оголосила про фінансування ще 18 HIMARS для України, внаслідок чого загальна кількість американських систем сягнула понад 30.

В адміністрації також побоюються, що надання зброї ATACMS більшій дальності перетне "червону лінію" в очах Москви, внаслідок чого США стануть "прямою стороною конфлікту".

Але ця "червона лінія" стає все більш розмитою після анексії росією чотирьох українських територій. США заявили, що підтримають використання західної зброї всередині цих зон, навіть якщо росія тепер вважає їх "частиною своєї офіційної території".

Тим не менш, ідея відігравати активнішу роль у дискусіях про напад на рф викликає в американців побоювання, що їх вважатимуть більш залученими, ніж їм хотілося б, пише CNN.

Українські Національні Новини

Новини Світу