ukrayina-robit-kroki-dlya-zupinki-pivnichnogo-potoku-1-argumentatsiya-ogtsu

Україна робить кроки для зупинки «Північного потоку – 1»: аргументація ОГТСУ

 • 121510 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. Оператор ГТС України та НАК «Нафтогаз України» звернулись до компетентних органів Німеччини щодо призупинення роботи «Північного потоку -1». Про це заявив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон в ефірі всеукраїнського телемарафону, пише УНН.

Цитата

«Ми надіслали разом з Нафтогазом звернення до міністерства економіки Німеччини та німецького регулятора щодо призупинки «Північного потоку – 1». Це той газогон, який наразі працює. Основна ідея цього листа полягає в тому, що 20 травня 2020 року цьому газогону «Північний потік -1» були надані виключення з німецького законодавства, і ці виключення базувались на тому, що цей газопровід буде сприяти укріпленню безпеки постачання газу до Європи, принципам ринкової конкуренції, енергетичної солідарності Європи», - зазначив Макогон.

Деталі

Водночас, з його слів, наразі можна побачити що, нажаль, росія фактично повністю порушує такі принципи.

Так, зокрема, відомо росія фактично створила штучний газовий дефіцит у минулому році. Країна-агресорка в односторонньому порядку наполягає на сплаті за газ в рублях, в односторонньому порядку призупинила постачання газу до Польщі та ще низки європейських країн.

Також російська федерація фактично почала військову агресію проти України, захопила частину територій, в тому числі на яких розташовані об'єкти газотранспортної сситеми.

«Ми вважаємо, що від цього не постраждають європейські споживачі, тому що наразі існує достатньо вільних потужностей для транзиту газу з росії до Німеччини, в тому числі українська система, і ми готові до введення повного ембарго на російський газ – ми готові транспортувати газ до європейських споживачів замість Північного Потоку – 1», - каже Макогон.

Раніше в інтерв'ю виданню BiznesАlert він розповів також, що Німеччина може в односторонньому порядку обмежити транспортування газу через «Північний потік-1» без узгоджень з Угорщиною чи іншими країнами.

При цьому до введення повного ембарго на газ обсяги транзиту до ЄС варто спрямувати на український маршрут, щоб підвищити безпеку постачання газу до Європи та забезпечити більш надійний захист українській газотранспортній інфраструктурі.

Нагадаємо

Ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Федеральний канцлер Олаф Шольц заявив, що уряд Німеччини тимчасово зупиняє сертифікацію газопроводу "Північний потік-2" для постачання російського газу до ФРН.

Після цього німецьке Міністерство енергетики призупинило процес сертифікації "Північного потоку-2".

Українські Національні Новини

Політика