ukrayina-v-memorandumi-do-mizhnarodnogo-tribunalu-viznachila-kompensatsiyu-moryakam-mvs-i-derzhavi

Україна в меморандумі до Міжнародного трибуналу визначила компенсацію морякам, ВМС і державі

 • 22959 переглядiв

КИЇВ. 22 травня. УНН. У меморандумі України до Міжнародного трибуналу з морського права ООН у справі про захоплення моряків та кораблів у Чорному морі у листопаді 2018 року визначено, що Росія має виплатити належну компенсацію морякам, ВМС і державі Україна. Про це на брифінгу в п’ятницю сказав заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін, передає кореспондент УНН.

"Меморандум підписано. Наша мета – щоб рішення арбітражного суду було чітко зафіксовано, що російська сторона порушила вимоги міжнародного морського права, що Росія у майбутньому має утримуватись від аналогічних порушень на адресу українських військових кораблів, що Росія має виплатити належну компенсацію морякам, ВМС і державі Україна", - сказав Єнін.

З його слів, меморандум складається з правової позиції України стосовно того, які саме норми порушила російська сторона. Це також опис фактів для підтвердження правової позиції України, покази свідків та експертів.

"Нашими свідками, зокрема, є капітан Гриценко, командири суден Мокряк, Небилиця, Мельничук та інші члени екіпажу. Свідчення також дає Микола Полозов, адвокат, який представляє моряків в російському суді. Ми також найняли дуже круту британську компанію, яка спеціалізується саме на оцінці шкоди, завданої кораблям", - зазначив заступник міністра.

Він підкреслив водночас, що документ є конфіденційним, тож сума компенсацій зазначена у ньому не може бути озвучена, але можна говорити про структуру зазначеної шкоди.

"Перший елемент – шкода, завдана ВМС України за ремонт суден та неможливість їх використання протягом 1 року. Другий елемент – матеріальна та моральна шкода морякам, яких незаконно тримали у російській в’язниці. Крім того, це шкода державі Україна за порушення її прав", – розповів дипломат.

Як повідомлялося раніше в УНН, у МЗС підписали меморандум до трибуналу ООН у справі про захоплення моряків.

Українські Національні Новини

Політика