ukrayina-v-obmin-na-garantiyi-bezpeki-proponuye-neytralitet-delegat

Україна в обмін на гарантії безпеки пропонує “нейтралітет” – делегат

 • 140786 переглядiв

КИЇВ. 29 березня. УНН. Україна погодиться на нейтральний статус, якого раніше вимагала росія, при умові отримання гарантій безпеки від інших держав. Про це за підсумками переговорів з рф в Стамбулі заявив член делегації, очільник юридичної групи Олександр Чалий, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Договір про гарантії безпеки – це можливий юридичний формат закінчення війни, це можливість відновити дипломатичними засобами територіальну цілісність і безпеку України…. Якщо нам вдасться закріпити основні положення (про гарантії безпеки – ред.), а для нас це – сама принципова вимога, то Україна буде в позиції зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової, без’ядерної держави у формі постійного нейтралітету”, - сказав Чалий.

Деталі

Крім того, з його слів, відповідно до цього, під такими гарантіями, які фактично дорівнюють статті 5 НАТО, Україна “не буде розміщувати на своїй території іноземні військові бази, а також не буде розмішувати на своїй території військові контингенти, не буде вступати у військово-політичні союзи, проведення військових навчань на території буде мати місце зі згоди країн-гарантів”.

Делегат додав також, що ніщо у майбутньому договорі не буде заперечувати право України на вступ до Європейського союзу, а країни-гаранти обіцяють сприяти цьому процесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна назвала держави, яких хоче бачити гарантами своєї безпеки. Арахамія каже, деякі вже погодились

Нагадаємо

У Стамбулі завершився перший день переговорів між Україною та рф.

Українські Національні Новини

Політика