ukrayina-vidkinula-propozitsiyu-iranu-stosovno-kompensatsiy-zhertvam-zbittya-litaka-ps752

Україна відкинула пропозицію Ірану стосовно компенсацій родинам жертв збиття літака PS752

 • 15662 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Українська сторона вважає поспішним рішення Ірану про компенсації родинам загиблих у катастрофі літака української авіакомпанії "МАУ" рейсу PS752 під Тегераном у січні 2020 року. Про це йдеться у коментарі речника Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка, отриманому УНН.

Цитата:

"Безумовно, питання виплати компенсацій - важливий елемент цього процесу. Водночас, йому мають передувати встановлення всіх обставин збиття Іраном літака та притягнення винних до відповідальності. Лише після цього можна говорити про розмір грошових виплат", - зазначив Ніколенко.

Деталі

Речник МЗС зауважив також, що "конкретна сума компенсацій має стати результатом домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням". "Натомість очікуємо від Ірану добросовісного виконання домовленостей, досягнутих в рамках третього раунду консультацій 2-3 червня в Києві, а також попередніх двох раундів", - відзначив Ніколенко.

"Кінцевою метою зусиль України та інших постраждалих держав мають стати забезпечення справедливості стосовно жертв трагедії українського літака рейсу PS752 та їхніх родичів і неповторення подібного злочину в майбутньому", - підсумував речник МЗС.

Що було раніше

Раніше сьогодні, 4 червня, Іран, за підсумками чергового раунду переговорів щодо катастрофи PS752, заявив про готовність виплати компенсацій українським родинам загиблих у катастрофі літака МАУ над Тегераном у 2020 році. Компенсації становитимуть 150 тис. доларів за кожного загиблого.

Доповнення

Рейс PS752 Тегеран — Київ (літак Boeing 737-800) Міжнародних авіаліній України зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану. Іранські війська 11 січня 2020 року заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за “ворожу ціль”.

Відзначимо, що Організація цивільної авіації Ірану в підсумковому звіті назвала причиною аварії українського літака на околицях Тегерана в січні 2020 року “помилку оператора системи ППО”. Україна назвала цей звіт “збіркою маніпуляцій”.

Українські Національні Новини

Політика