ukrayina-zaklikala-gromadyan-na-okupovanomu-donbasi-ne-brati-uchast-u-viborakh-do-derzhdumi-rf

Україна закликала громадян на окупованому Донбасі не брати участь у виборах до Держдуми РФ

 • 19108 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Наміри забезпечити голосування мешканців тимчасово окупованих районів Донбасу на виборах до Держдуми РФ є черговою спробою порушити державний суверенітет та територіальну цілісність України, участь жителів українських територій у ньому є незаконною. Відповідну заяву зробив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, коментуючи інформацію про намір РФ залучити жителів окупованих територій до згаданого голосування, передає УНН.

Цитата:

"Наміри забезпечити голосування мешканців тимчасово окупованих районів Донбасу на виборах до Держдуми РФ - чергова спроба порушити державний суверенітет та територіальну цілісність України. Участь мешканців окремих районів Донбасу у російських виборах та плебісцитах, як і видавання їм російських паспортів, є незаконними. Росія свідомо руйнує Мінські домовленості та йде на загострення російсько-українського конфлікту", - заявив речник міністерства.

Деталі

Ніколенко підкреслює, що участь у згаданих виборах мешканців Донбасу, як і мешканців тимчасово окупованого Криму, "поставлять під сумнів їхню легітимність, а результати такого голосування не визнаватимуться ні Україною, ні міжнародним співтовариством".

"Закликаємо українських громадян на окупованих територіях не брати участі в цих виборах", - наголосив дипломат.

Контекст

Напередодні деякі ЗМІ повідомили, що Росія має намір залучити до голосування на виборах до Держдуми восени 2021 року жителів непідконтрольних Україні районів Донбасу з російськими паспортами.

Зазначимо також, що держава-окупант вже використовувала подібну практику у 2020 році, коли в РФ відбулось голосування з питання змін до Конституції Росії.

Тоді окупаційна адміністрація РФ організувала “голосування” щодо внесення змін до конституції на тимчасово окупованих територіях України у Донецькій та Луганській областях та Автономної Республіки Крим і міста Севастополь.

У МЗС в зв’язку з цим заявили, що проведення РФ “голосування” на тимчасово окупованих територіях Криму та Севастополя, які є невід’ємною частиною України, суперечить фундаментальним нормам і принципам міжнародного права, а також законодавству України.

Українські Національні Новини

Політика