ukrayina-zaklikala-pa-nato-viznati-rosiyu-derzhavoyu-sponsorom-terorizmu

Україна закликала країни НАТО визнати росію державою-спонсором тероризму

 • 78296 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Україна закликала своїх міжнародних партнерів визнати росію державою-спонсором тероризму. Про це заявила віцепрем'єр України, міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час виступу на засіданні комітету з демократії та безпеки весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі, пише УНН із посиланням на ВВС.

Деталі

Стефанішина заявила, що росія систематично порушує головні засади гуманітарного права та прав людини: за її словами, з початку російського вторгнення в Україні загинули десятки тисяч мирних жителів, приблизно 220 тисяч людей втратили свої будинки.

росія, усвідомлюючи, що не зможе перемогти у війні, цілеспрямовано намагається знищити Україну, наближаючи її до гуманітарної катастрофи, сказала віцепрем'єр.

"Зіткнувшись із матеріально-технічними проблемами, російські війська грабують місцевих жителів та гуманітарні конвої на окупованих територіях. Не зумівши придушити опір місцевого населення, загарбники розгорнули репресії – російські війська жорстоко переслідують місцевих лідерів, журналістів та активістів, вважаючи, що ліквідація українських місцевих еліт зламає опір та гарантує лояльність до росії”, - заявила Стефанішина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому американцям важко визнати рф державою-тероризмом і що надасть цей статус? Розповів ексміністр

Вона додала, що Україна очікує від саміту НАТО, який відбудеться наприкінці червня у Мадриді, рішучих кроків для безпеки України та самого Альянсу.

"Я прошу вас на хвилинку уявити світ у разі поразки України. Ми, українці, добре знаємо, як виглядатиме перемога росії, бо знаємо, як виглядає сьогодні російська окупація. Сотні тисяч українців живуть у страху та терорі. З перемогою росії не буде надії на безпечне та вільне життя на європейському континенті, правила визначатиме сила, а не міжнародне право", - наголосила віцепрем'єр.

Стефанішина зазначила, що санкції щодо росії, постачання зброї та підтримка української економіки – ключ до перемоги України у війні, а перспектива членства України в ЄС – необхідний крок для підвищення стійкості країни та її подальшого відновлення.

Додамо

У середині квітня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм американським колегою Джо Байденом.

Після переговорів стало відомо, що Зеленський просив співрозмовника включити росію до списку держав-спонсорів тероризму.

Такий захід міг би мати цілу низку наслідків, включаючи накладення економічних санкцій на десятки інших країн, що продовжують вести бізнес із росією, заморожування активів москви в США, включаючи нерухомість, та заборону на експорт різних товарів подвійного призначення.

Внести росію до списку може бути простіше, ніж країни, які нині перебувають у цьому списку. Так, наприклад, Куба була додана адміністрацією Трампа в січні 2021 року, незадовго до вступу Байдена на посаду, за відмову видати владі США американця, який втік у країну після того, як був засуджений за вбивство поліцейського штату Нью-Джерсі в 1973 році, а також за підтримку Колумбійського партизанського руху.

З іншого боку, вбивство росією мирних жителів в Україні та Сирії, її ймовірні вбивства та замахи на дисидентів та шпигунів у зарубіжних країнах, а також підтримка сепаратистів в Україні.

Українські Національні Новини

Політика