ukrayina-zaruchilas-pidtrimkoyu-velikoyi-britaniyi-na-tli-rosiyskogo-zagostrennya

Україна заручилась підтримкою Великої Британії на тлі російського загострення

 • 19417 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. Ми закликаємо наших партнерів спільно працювати над комплексним пакетом стримування Росії від подальшої агресії, який включатиме, зокрема, посилення санкційного тиску та зміцнення оборонних спроможностей нашої держави. На цьому наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час першої телефонної розмови із Державною секретаркою у закордонних справах і справах співдружності націй та розвитку Великої Британії Ліз Трасс, передає УНН із посиланням на МЗС.

Деталі

Глава української дипломатії детально розповів його британській колезі про загострення Росією безпекової ситуації на Донбасі та вздовж українських кордонів, масовану російську пропаганду та деструктивні дії Москви в рамках існуючих переговорних майданчиків.

“Російська Федерація цілеспрямовано підважує Нормандський формат, незважаючи на активні зусилля України, Франції та Німеччини задля відновлення його роботи. Російська делегація фактично заблокувала діяльність Тристоронньої контактної групи. Збройні формування РФ унеможливлюють доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях”, - зазначив міністр.

За його словами, на тлі цих деструктивних дій Росія посилює військову присутність поблизу кордонів нашої держави, веде ворожу риторику на рівні офіційних осіб та поширює дезінформацію.

Дмитро Кулеба підтвердив відданість політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту і наголосив на важливості консолідації міжнародної спільноти задля зміцнення безпеки України та Європи на тлі російської загрози: “Ми закликаємо наших партнерів спільно працювати над комплексним пакетом стримування Росії від подальшої агресії, який включатиме, зокрема, посилення санкційного тиску та зміцнення оборонних спроможностей нашої держави”.

Міністр подякував за солідарність Великої Британії, підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та готовність сприяти зміцненню її безпеки.

Дмитро Кулеба та Ліз Трасс скоординували позиції напередодні засідання міністрів закордонних справ держав-членів НАТО в Ризі 30 листопада - 1 грудня, участь в якому також візьмуть Україна та Грузія.

Контекст

Раніше керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов висловлював думку, що Росія готується до нападу на нашу країну в кінці січня або початку лютого 2022 року.

Буданов припустив, що напад може включати авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі та Маріуполі Донецької області і менше вторгнення через сусідню Білорусь.

При цьому він зазначив, що таким атакам передує серія психологічних операцій, які вже зараз проводяться, щоб дестабілізувати Україну і підірвати її здатність захищатися, включаючи протести проти вакцинації від COVID-19 і міграційну кризу на кордоні Польщі та Білорусі.

Україна, зі свого боку, на додаток до допомоги США вишукує додаткові системи протиповітряного, протиракетного і безпілотного захисту, а також пристрої радіоелектронного придушення, включаючи ракетні батареї “Патріот” і протиракетні, артилерійські та мінометні системи.

Минулої п'ятниці новий міністр оборони України Олексій Резніков заявив The Washington Post, що поки точно невідомо, чи ухвалив Володимир Путін остаточне рішення про наступ.

Іноземні ЗМІ повідомили про стягування російських військових до кордону з Україною ще наприкінці жовтня.

А напередодні Аналітики Conflict Intelligence Team повідомили про рекордне скупчення російських військ на українському кордоні. Дані свідчать про те, що чисельність військ і техніки може зрости найближчим часом.

Тим часом, за інформацією The New York Times, адміністрація президента США Джо Байдена зосереджується на дипломатичних каналах, щоб стримувати президента Росії Володимира Путіна від агресивних дій щодо України.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Збірна України отримала суперника по плей-офф відбору на ЧС-2022

     • 60610 переглядiв

    Туніс врятував 487 мігрантів у переповненому човні біля узбережжя

     • 13850 переглядiв