ukrayina-zayavila-pro-gotovnist-do-tranzitu-nafti-do-bilorusi

Україна заявила про готовність до транзиту нафти до Білорусі

 • 12810 переглядiв

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Україна підтвердила готовність до транзиту нафти на білоруські НПЗ. Про це сказав посол України в Білорусі Ігор Кизим, повідомляє УНН з посиланням на "Белорусские новости".

"Ці розмови ведуться, у січні збиралася робоча група з питань паливно-енергетичного комплексу. Питання обговорювалося і під час міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва у грудні. Вони на слуху, ми готові, але треба показати, які обсяги і коли це потрібно. Якщо буде заявка, ми готові її розглянути, і це було заявлено під час комісії", - сказав Кизим.

Видання зазначає, що "поставки можуть пройти і по трубопроводу "Одеса - Броди", і залізничним транспортом".

Як нагадав дипломат, коли влітку 2019 року Російська Федерація ввела ембарго на поставки палива в Україну, Білорусь збільшила обсяги поставок нафтопродуктів для України. "Коли у нас була проблема влітку з поставками дизельного палива, то Білорусь нам підставила плече. Ми готові підтримати Білорусь в будь-якому починанні, якщо у неї виникають якісь проблеми", - заявив Кизим.

На початку 2020 року російські компанії припинили постачання нафти до Білорусі через відсутність підписаних контрактів. Нафту не поставляють без премії до ціни, яка становить близько 10 доларів за тонну. У Білорусі відмовилися її платити, посилаючись на те, що через податковий маневр ціна російської нафти і так збільшилася. Зараз вона становить 83% світової, зазначає видання.

Раніше повідомлялося, що уряд Білорусі продовжує відпрацьовувати схему альтернативних поставок нафти, вивчаючи інші варіанти - крім Росії, в тому числі й Україну.

Українські Національні Новини

Економіка