ukrayina-zbilshila-eksport-myasa-ptitsi

Україна збільшила експорт м'яса птиці

 • 10532 переглядiв

КИЇВ. 7 листопада. УНН. Україна збільшила поставки м'яса птиці (курятини) за кордон. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", член-кореспондент НААН Микола Пугачов, передає УНН із посиланням на пресслужбу наукового центру.

У січні-вересні 2019 року, порівняно із аналогічним періодом 2018 року, експорт м'яса птиці збільшився майже на 15% - до 439 млн дол. У ваговому вимірюванні експорт продукції зріс на 24,1% - до 303 тис. тонн, розповів експерт.

Тим часом експорт продукції всієї м’ясної групи збільшився майже на 11% - до 531 млн дол.

Позитивних зрушень в експорті м’яса та субпродуктів вдалося досягти завдяки двом чинникам: приросту поставок м'яса птиці за кордон і триваючій широкій географічній диверсифікації та закріпленню на нових ринках збуту після втрати російського, уточнив експерт.

"Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м’яса та субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважають поставки на ринки країн Європи та Азії", - пояснив експерт.

Головним поціновувачем української продукції м’ясної групи була Саудівська Аравія. У січні-вересні країна закупила продукту на 96 млн дол. Це - утричі більше, аніж торік, розповів Пугачов.

На другому місці - Нідерланди. Експерт нагадав, що два роки поспіль країна очолювала рейтинг імпортерів українського м'яса. Далі в списку Словаччина, Білорусь, Азербайджан, Ірак, ОАЕ, Казахстан та Гонконг.

"Загалом до названих країни експортується понад 69% м’ясопродукції у грошовому обсязі", - поінформував науковець.

Нагадаємо, Україна нарощує експорт курятини до країн Євросоюзу. У жовтні Кабінет міністрів схвалив подання на ратифікацію Верховною Радою змін до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом про збільшення квоти для українських експортерів м'яса птиці. Документ передбачає поступове збільшення річної квоти на м'ясо птиці та переробленого м'яса птиці в 2,5 рази, яке експортується з України до ЄС, тобто з нинішніх 20 тис. тонн до 50 тис. тонн.

Збільшення квот ініціював ЄС, але міжнародне видання Politico називає це перемогою України, зокрема найбільшого виробника і експортера української курятини, компанії "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка, частка якого в загальному експорті країни (по курятині) становить 90%. 

Українські Національні Новини

Економіка