ukrayini-potribno-vid-500-do-600-mlrd-yevro-na-vidnovlennya-yes-pokriye-znachnu-chastinu-yevrokomisar

Україні потрібно від 500 до 600 млрд євро на відновлення, ЄС покриє значну частину - єврокомісар

 • 167393 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. Україні, проти якої росія веде війну, необхідно від 500 до 600 мільярдів євро на відновлення, заявив у середу виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, пообіцявши, що ЄС покриє "значну" частину цієї суми, пише УНН з посиланням на POLITICO Europe.

Деталі

Домбровскіс сказав, що такі зусилля "вимагають координації з боку міжнародної спільноти, і з боку Європейського Союзу ми готові здійснити цю координацію".

ЄС також "надасть велику і дуже значущу підтримку для задоволення цих потреб у відновленні", додав він, зазначивши, що пізніше цього місяця буде висунута пропозиція, яка "зв'яже цю підтримку відновлення інфраструктури... зі структурними реформами, які можуть знадобитися Україні як країні-кандидату у члени ЄС".

Доповнення

ЄС працює над створенням трастового фонду солідарності для України, з вимогою чого виступили глави держав та урядів ЄС у березні, але це вперше, коли офіційний представник ЄС вказав на зусилля. Однак ця цифра, ймовірно, зросте у міру продовження війни, зазначає видання.

Офіційні особи ЄС, як вказано, закликають Брюссель взяти на себе провідну роль у наданні допомоги країні, подібній до "плану Маршала", після припинення бойових дій у межах зусиль щодо приєднання України до ЄС.

Існують різні ідеї про те, як фінансувати ці зусилля, у тому числі за рахунок конфіскації заморожених російських активів, примусу росії до виплат у межах мирного врегулювання чи спрямування грошей від міжнародних донорів.

Раніше

Bloomberg повідомляв, що ЄС планує мільярдний фонд відновлення України.

Також повідомлялося, що ЄС розглядає можливість випуску спільного боргу для фінансування довгострокового відновлення України, вартість чого може становити сотні мільярдів євро. Очікується, що Єврокомісія, виконавчий орган блоку, представить план як частину ширшого пакета, спрямованого на задоволення фінансових потреб України, 18 травня. Блок хоче створити платформу з країнами "Групи семи", щоб зробити свій внесок у зусилля, при цьому ЄС відіграватиме провідну роль.

Українські Національні Новини

Політика