ukrayini-znadobitsya-500-rokiv-schobi-bezpechno-zakriti-znosheni-aes-ekspert

Україні знадобиться 500 років, щоби безпечно "закрити" зношені АЕС - експерт

 • 32158 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. В Україні існує міф про те, що найдешевшу енергію дають атомні електростанції. Цей міф легко розвіяти розрахунками за вартістю будівництва нового блоку АЕС і виведення з експлуатації зношеного. Про це сьогодні в ході пресконференції заявив засновник "Rengy Development", співзасновник член УАВЕ Нарек Арутюнян, передає УНН.

За словами експерта, будівництво нової АЕС - задоволення "не з дешевих".

"Побудувати новий гігават, мегават, кіловат потужності АЕС буде в 6 разів дорожче, ніж середня вартість будівництва нової станції поновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Зрозуміло, хто ККД атомної станції - трохи більше. Відповідно, щоб повністю замінити АЕС, чого, до речі, ніхто не пропонує, потрібно побудувати більше потужностей ВДЕ. Але навіть так це коштує дешевше", - пояснив експерт.

Процес виведення з експлуатації зношених АЕС - теж досить витратний, продовжив Арутюнян.

"Максимальний строк експлуатації АЕС - 40 років. Для того, щоб вивести з експлуатації 1 кіловат АЕС - потрібно витратити близько 1 тис. дол. І щороку в бюджеті, в тарифі атомної електростанції - на фонд виведення атомних АЕС з експлуатації, закладається близько 60 млн грн в місяць, або 25 млрд дол на рік. Такими темпами нам знадобиться більше 500 років, щоб безпечно закрити вже зношені атомні електростанції", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Енергоатом" скаржиться на кризу, а сам "зливає" бюджет на тендерах

Арутюнян додав, що будівництво нових станцій ВДЕ підвищить рівень енергетичної незалежності України.

"У випадку з АЕС - ми, звичайно ж, імпортуємо паливні елементи. Інакше кажучи - залишаємося імпортозалежними.

У разі ВДЕ ми розуміємо, що залежимо тільки від ресурсу нашої природи", - пояснив він.

Раніше в "Енергоатомі" (оператор всіх АЕС) повідомляли, що з 2030 року Україна повинна буде вивести з експлуатації 12 з 15 енергоблоків, замінивши їх на нові, маневрені.

За словами експертів, заміна одного енергоблоку коштує близько 5 млрд доларів.

Українські Національні Новини

Економіка