ukrayinska-delegatsiya-v-irani-nashe-zavdannya-zyasuvati-vsi-obstavini-zbittya-litaka-mau

Українська делегація в Ірані: наше завдання - з’ясувати всі обставини збиття літака МАУ

 • 12698 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Українська делегація прибула в Іран, де розпочинаються переговори щодо збитого у січні над Тегераном українського літака МАУ. Наразі завдання українських представників - з’ясувати всі обставини трагедії, сказав у відеозверненні заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін, передає УНН.

"Українська делегація прибула в Іран, і ми розпочинаємо переговори щодо збитого у січні іранського літака. Іранська сторона вже визнала факт збиття на своїй території. Наразі нашим завданням є з’ясувати всі обставини зазначеної трагедії: чи йдеться про людську помилку, чи це результат прорахунків у системі організації польотів над Іраном", - сказав дипломат.

Він нагадав, що для цього в Ірані на цих переговорах працюватимуть три робочі групи: авіаційні експерти, слідчі прокурори, а також військові.

"Запит на справедливість є першочерговим з боку нашого суспільства, і ми не відступимось від цього, якою б гіркою не була правда", - підкреслив заступник міністра.

Нагадаємо, раніше у коментарі УНН Єнін розповів, що цього разу українська сторона не планує обговорювати питання компенсацій родичам загиблих жертв.

Так, рейс PS752 "Тегеран-Київ" (літак Boeing 737-800) "Міжнародних авіаліній України" зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня рано-вранці. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за "ворожу ціль", а саме — за крилату ракету. При цьому, в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність. Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Українські Національні Новини

Політика