ukrayinska-farmmafiya-vikoristovuvala-vidomu-amerikansku-kompaniyu-dlya-zbagachennya-na-khvorikh-chastina-1

Українська "фарммафія" використовувала відому американську компанію для збагачення на хворих. ЧАСТИНА 1

 • 48079 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Корупційні і шахрайські схеми на фармацевтичному ринку України - давно не новина. Але щоразу вони вражають своєю цинічністю і кількістю залучених в них державних службовців.

На цей раз мова про українську компанію ТОВ "Амаркорд", яка поставляла в Україну продукцію відомої американської компанії Boston Scientific.

На початку вивчення документів, що є в розпорядженні редакції, складалося враження про змову американців і українців. Але пізніше стало ясно, Boston Scientific може нічого не знати про витівки свого українського "партнера".

Тим часом, викрити "дивні схеми" не допомогла навіть система Prozorro. Протягом 2014-2019 рр. за активного сприяння службових осіб бюджетних лікувально-профілактичних закладів "Амаркорд" ставала переможцем тендерів на сотні мільйонів гривень.

При цьому компанія підробляла документи і продавала бюджетникам продукцію за завищеними цінами. Протягом останніх 5 років "Амаркорд" заробив на бюджеті 200 млн грн, що майже вдвічі перевищує реальну вартість поставленої ним продукції.

Але хіба комерційна компанія не може заробляти на бюджетних тендерах?

Може. Але тільки в межах 10% за медичними тендерами. Таку маржу закріпив законодавець, щоб моторні ділки на кшталт "Амаркорду" не наживалися на хворих. Але 10% "Амаркорду", мабуть, здалося мало, і вони вирішили підробляти інвойси Boston Scientific, щоб збільшувати вартість продукції.

Документи на фото демонструють, як вартість продукції Boston Scientific в розмірі 60 доларів/одиницю, "Амаркордом" перетворювалася вже в 115 доларів/одиницю.

При чому всі ці "фокуси" відбувалися на етапі проходження кордону з Україною.

Як це працювало?

Американська компанія Boston Scientific, нічого не підозрюючи, поставляла українському дистриб'ютору "Амаркорд" продукцію по "чистій ціні". На кордоні інвойс американців піддавався змінам і в Україну продукція заходила вже за іншою, завищеною ціною.

Як же замовники перевіряли ціни постачальників?

Очевидно, ніяк. Треба сказати, що, як правило, замовники в таких випадках заодно з постачальниками. До того ж тут вбачається і попереднє узгодження технічних умов тендеру, виписаних під виграш саме "Амаркорда".

Як "Амаркорду" вдавалося успішно легалізувати фактично вкрадені у бюджету гроші?

Як і багатьом іншим - через офшори. Бюджетні гроші виводилися на підконтрольні офшори Global Standard і Group Limited Amarcord Limited. Звідти частина йшла Boston Scientific на закупівлю нової продукції, а частина осідала на рахунках дочки власників "Амаркорду".

Примітно, що всі 5 років безтоварні операції "Амаркорду" з офшорами не бентежили і податкову службу України. Як і відсутність надходжень бюджету від цієї компанії, що позиціонує себе за бухгалтерськими документами як збиткова.

Хто ж стоїть за цією схемою?

Про це ми розповімо в нашій наступній публікації. Спойлер: це родичі дуже відомого в Україні політика.

Українські Національні Новини

Суспільство