ukrayinska-prokuratura-ogolosila-pidozru-suddi-yakiy-vinis-virok-umerovu

Українська прокуратура оголосила підозру "судді", який виніс вирок Умерову

 • 9629 переглядiв

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. "Судді" незаконно створеного "Симферопольского районного суда Республики Крым" повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу прокуратури АР Крим.

"Під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим слідчими СВ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі повідомлено про підозру "судді" незаконно створеного "Симферопольского районного суда Республики Крым" за ст. 438 КК України, а саме порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у ході досудового розслідування було здобуто докази причетності "судді" до порушення права на справедливий і офіційний судовий процес, передбаченого ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та ч. 4 ст. 75 Протоколу І до Женевських конвенцій 1949 року щодо проукраїнського активіста за його виступ у прямому ефірі на одному з телеканалів.

"Під час виступу активіст висловив позицію щодо необхідності повернення Україні територій АР Крим, Донецької та Луганської областей", - уточнили у прокуратури.

У травні-вересні 2017 року, за даними слідства, зазначений "суддя", розглядаючи матеріали кримінальної справи, порушив право обвинуваченого використати всі необхідні права і засоби захисту.

"В результаті 27.09.2017 він виніс "вирок", відповідно до якого визнав активіста винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації)", - зазначили у прокуратурі.

Нагадаємо, 27 вересня 2017 року "суд" у Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до двох років колонії-поселення. 

Умерова затримали у травні 2016 року. За висловлювання в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR його звинуватили в "публічних закликах і діях, спрямованих на зміну територіальної цілісності РФ".

Українські Національні Новини

Кримінал та НП