ukrayinskiy-moryak-na-sudi-u-rf-zayaviv-scho-ye-viyskovopolonenim

Захоплений РФ моряк на суді заявив, що є військовополоненим

 • 8561 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. На судовому засіданні в окупованому Криму командир дивізії, капітан другого рангу із захопленого росіянами у районі Керченської протоки військового катера "Бердянськ" Денис Гриценко заявив, що є військовополоненим. Про це повідомляє УНН із посиланням на повідомлення у Facebook адвоката Миколи Полозова.

“На суді Денис Гриценко був присутній через відеозв’язок із СІЗО “Лефортово” разом із адвокатом Володимиром Мазюкіним, я був безпосередньо у залі суду. Під час засідання Денис Гриценко заявляв, що є військовополоненим. Я клопотав перед судом про часткове ознайомлення зі звітом командира ПСКР "Ізумруд", в якому той повідомляв, що за наказом адмірала Медведєва він відкрив вогонь на поразку у бік катера ВМСУ “Бердянськ“, - зазначив Полозов.

За його словами, рішення суду першої інстанції не грунтовалось на нормах Конституції РФ, КПК РФ та міжнародних договорах, учасником яких є Росія. 

"...Рішення суду було передбачуваним. Як і щодо інших військовополонених, все залишено без зміни, а термін тримання під вартою скорочений на добу - до 24.01.2019”, - повідомив адвокат Полозов.

Він також додав, що поки суддя виносив рішення, з Гриценком вдалося трохи поспілкуватися. Денис повідомив, що всі речі і продукти йому передали, він багато читає, і намагається тримати фізичну форму у камері. Почувається добре та налаштований на перемогу.

Як повідомляв УНН, 25 листопада прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. У зв'язку з цим у 10 областях України введено воєнний стан до 26 грудня.

24 українських моряків заарештували у Криму 27 і 28 листопада на два місяці, згодом їх перемістили до російських СІЗО у Москві.

Підконтрольний РФ суд Криму відмовив в апеляції всім 24 українським морякам.

Українські Національні Новини

Політика