ukrayintsi-masovo-reyestruyut-khudobu

Українці масово реєструють худобу

 • 22683 переглядiв

КИЇВ. 5 березня. УНН. Станом на 1 березня в Україні обліковано майже 3,8 млн голів худоби. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру тварин, опубліковані ДП "Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин", передає УНН.

Серед зареєстрованих тварин - 3 млн 277,8 тис. голів великої рогатої худоби (ВРХ), 458,6 тис. голів овець/кіз, 85,9 тис. голів племінних свиней та 16,8 тис. голів коней.

Водночас, у період із 1 січня по 28 лютого 2019 року в Україні було зареєстровано лише 255 тис. голів худоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ідентифікація тварин: немає реєстрації - не буде дотації

Сьогодні в Україні процедура реєстрації тварин не є обов'язковою. Однак, у 2018 році у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується зобов'язати власників домашніх тварин оформляти ветеринарні паспорти. Йдеться як про хатніх, так і про сільськогосподарських тварин.

Облікування та реєстрація підтверджуватимуть право володіння твариною, спростять пошук власника в разі втрати або крадіжки тварини та нівелюють можливість підміни при вивезенні за кордон тощо, кажуть законотворці.

Нові правила розроблені для того, щоб привести українське законодавство у сфері поводження з тваринами у відповідність з Європейською конвенцією про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала у 2013 році.

Для власників хатніх тварин послуги з реєстрації будуть платними. Кошти на реєстрацію та ідентифікацію сільськогосподарських тварин виділятиме держава.

За ненадання даних про домашніх тварин або відсутність їхньої реєстрації власників пропонують притягати до адміністративної відповідальності.

Українські Національні Новини

Політика