ukrayintsi-platyat-a-oblgazi-ni-operator-gts-kazhe-borg-gazzbutiv-nablizhayetsya-do-10-milyardiv

Українці - платять, а облгази - ні: оператор ГТС каже, борг газзбутів наближається до 10 мільярдів

 • 21363 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Облгази, попри відтермінування оплати, збільшили прострочену заборгованість перед Оператором ГТС України за газ для власних виробничо-технологічних витрат, за лютий сплативши менше 1,3% від нарахованої суми. І скоро сума до сплати для них сягне 10 млрд грн. Це відбувається на тлі того, як українці справно сплачують тариф на розподіл облгазам обсягом приблизно 2 млрд грн щомісяця. Про це УНН повідомили в пресслужбі ТОВ "Оператор ГТС України".

Цитата:

"29 травня закінчилася дія 90-денної відстрочки платежів згідно з постановою регулятора №235 (для обл- та міськгазів) за утворені негативні небаланси в лютому 2021 року. Облгази мали розрахуватися з Оператором ГТС України за газ, що відібрали з магістральних газогонів для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ), за 12 днів лютого (з дати дії постанови) в розмірі 1,5 млрд грн. Але рівень розрахування становить менше 1,3%", - вказали у компанії.

Деталі

Оператор ГТС констатує, що така динаміка "викликає обґрунтовані сумніви щодо погашення аналогічної заборгованості за березень, строк якої наступає в червні 2021 року згідно з постановою".

"Наразі облгази мають сплатити ОГТСУ майже 10 млрд грн за газ для ВТВ. З них 5,1 млрд грн – це вже прострокована заборгованість, а 4,8 млрд грн – це нарахування з відстрочкою до сплати в червні", - розповіли у компанії.

При цьому в ОГТСУ зауважили, що в лютому та березні 2021 року рівень відборів газу облгазами на власні виробничі потреби збільшився у сім разів у порівнянні з січнем. Всього за два місяці, коли діяла відстрочка платежів, облгази відібрали з ГТС понад 1 млрд кубометрів газу для ВТВ.

Коментар керівника ОГТСУ:

"ОГТСУ несе значні збитки через відбори газу облгазами. Ці збитки означають, що державний бюджет недотримує кошти у вигляді дивідендів та податків, які далі трансформуються у пенсії, субсидії та інші соціально важливі програми. При цьому населення України справно сплачує тариф на розподіл облгазам в обсязі приблизно 2 млрд грн щомісяця, але важелів контролю цільового використання цих коштів немає", - зазначив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон. 

Він зауважив, що як вкотре продемонструвала практика, будь-які відтермінування платежів, судові справи, перемовини та інші механізми не зупиняють практику безплатних відборів газу з ГТС та зловживання облгазів. "Єдиний дієвий інструмент – це розподільчі рахунки, коли кошти, які населення сплачує облгазам, розподіляються за цільовим призначенням", - зазначив Макогон, закликавши парламентарів розглянути у парламенті законопроект 3800.

Доповнення

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

"Газове питання" по суті почали вирішувати 18 січня. Тоді Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що мало знизити ціну на газ для населення до такого рівня. Згідно з урядовою постановою, ціна діяла з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року. Також обмежили й ціну на розподіл (доставку) газу - на рівні 1,79 грн за куб для 14 газзбутів.

З квітня ціни на газ повернулися до ринкового рівня. Тож, постачальники вже не обмежені цифрою в 6,99 грн за кубометр.

З травня запровадили річний тариф на газ для населення. Постачальники оприлюднили свіжі цінники на газ - у червні - як підрахували аналітики, річні пропозиції коливатимуться від 7,80 і до 13,50 грн за кубометр, як і в травні. При цьому більшість компаній встановила цінники до 9 грн за кубометр. А от місячні ціни, що постачальники пропонують на червень, поки що коливаються від 7,88 і до 11,59 грн за кубометр.

Що стосується опалення та гарячого водопостачання - в уряді пообіцяли не піднімати ці тарифи до кінця опалювального сезону, що вже закінчився.

Українські Національні Новини

Економіка