ukrayintsi-viddayut-perevagu-importnim-likam-ta-diyetichnim-dobavkam

Українці віддають перевагу імпортним лікам та дієтичним добавкам

 • 8979 переглядiв

КИЇВ. 2 квітня. УНН. Українці купують ліки вітчизняного виробництва у два рази рідше, ніж імпортні, передає УНН з посиланням на дані галузевого видання apteka.ua.

Так, у лютому 2019 року ліки імпортного виробництва займали 62,2% в структурі аптечних продажів, ліки вітчизняного виробництва - 37,8%.

Схожа ситуація з продажами медичних виробів. У лютому 2019 року частка продажів імпортних медвиробів склала 72,8%, вітчизняних - 27,2%.

Дієтичні добавки імпортного виробництва займали 64,1% в структурі аптечних продажів, вітчизняного - 35,9%.

Дані вказані в грошовому вираженні.

Нагадаємо, за даними експертів, українські аптеки завищують ціни на іноземні препарати в кілька десятків, а іноді і тисяч раз.

У МОЗ кажуть, що аптеки зловживають цінами на медпрепарати, особливо, в період епідемій.

Так, на жарознижуючих препаратах деякі аптеки накручують по 40% маржі, а ціни на анальгін в аптечних пунктах можуть різнитися в три рази.

У Верховній Раді озвучили свою версію дорожнечі ліків в Україні. Нардепи вважають, що ціни завищені ще й через монополізацію ринку з боку мережевих аптек.

З метою змінити ситуацію, нещодавно народні депутати на засіданні профільного комітету Ради підтримали законопроект (№8591 - д), який передбачає комплексну реформу аптечного ринку.

"Аптечний" законопроект (№8591 - д), як кажуть його автори, спрямований на те, щоб вирішити зазначені проблеми: забезпечити прозорість конкуренції, викорінити монополію мережевого аптечного бізнесу, знизити ціни на ліки і гарантувати виконання аптеками соціальної функції, підкреслюють його автори.

Українські Національні Новини

Економіка