ukrayinu-ne-zaprosili-na-peregovori-z-turechchinoyu-ta-rosiyeyu-pro-eksport-zerna-zelenskiy-nazvav-prichini

Україну не запросили на переговори з Туреччиною та росією про експорт зерна: Зеленський назвав причини

 • 658165 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. Україну не запросили на переговори з Туреччиною та росією щодо експорту зерна, які відбудуться 8 червня в Анкарі. Президент України Володимир Зеленський, під час спілкування з журналістами, назвав попередні причини відсутності української делегації на цій зустрічі, передає УНН.

Цитата

“Мене не запрошували до Туреччини. Міністр закордонних справ на сьогодні теж не запрошений. Розмови про те, що Туреччина може бути посередником в цьому блокуванні українських портів є. Я говорив з Президентом Ердоганом… Ми ламаємо зараз інформаційний наратив росії про те, що є дефіцит харчових продуктів через Україну, через те, що ми не вивозимо – це є неправдою. Але вони розповсюджують цей наратив саме в тих державах, у яких буде дефіцит, це африканські держави, Азія, та навіть Європа”, – зазначив Президент.

Деталі

Голова Держави пояснив, що Україні необхідний безпековий коридор з кораблів, щоб той, чи інший флот, будь-якої держави, забезпечив нам його експорт.

Наразі Туреччина шукає формат, як надати гарантії Україні.

“Я думаю, що через це вони зустрічаються з росіянами, щоб росія дала Туреччині гарантії, що з їх кораблями нічого не станеться. Але, тим не менш, деталі їх зустрічі мені невідомі”, – сказав Президент.

Він додав, що Україна зараз також веде перемовини щодо вивезення зерна з Організацією Об’єднаних Націй, Польщею та Прибалтійськими країнами.

Для безпечного експорту розглядається декілька варіантів.

“Ми ведемо розмови з близькими країнами – Прибалтійськими, і з Польщею щодо вивезення невеликого об’єму Укрзалізницею та залізницею. Але це не влаштовує і нас, і країни. І ризики дефіциту можуть бути через довгий час вивезення”, – продовжив Президент.

Іншим напрямком Голова Держави назвав вивіз через порти, який є пріоритетним.

“Так ми дуже швидко зможемо вивозити 10 мільйонів тонн щомісяця. Якщо зараз в нас заблоковано 20-25 млн тонн, то восени це може бути 75 млн. Тож, без портів не зможемо”, – резюмував Зеленський.

Доповнення

Як писав УНН, Україна готова створити необхідні умови, щоб відновити експорт із порту Одеси. Але для цього є кілька умов.

Українські Національні Новини

Політика