ukrgentekh-otrimuvav-reagenti-dlya-plr-yak-gumanitarku-ale-testi-prodav-ukrayini-na-36-mln-grn-zmi

"Укргентех" отримував реагенти для ПЛР як "гуманітарку", але тестів продав Україні на 36 млн грн - ЗМІ

 • 28740 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Виробник ПЛР-тестів на коронавірус — ТОВ “Укргентех” - отримував дорогі компоненти з-за кордону як гуманітарну допомогу. А потім передав Офісу Президента своїх ПЛРів на 36 млн грн. Про це йшлося в ефірі програми Шустрова Live на espreso.tv, передає УНН.

Йдеться про 6 коробок реагентів загальною вагою понад 300 кілограмів, які прибули для "Укргентеху" 23 квітня, на літаку з гуманітарним вантажем з Китаю.

Співзасновник компанії Біжан Шаропов підтвердив, що "Укргентех" отримував компоненти не лише з Китаю, а й з інших країн. Однак не відповів, комерційним чи гуманітарним вантажем відбувалися поставки.

"Я не знаю. Ми транспортуванням не займалися. Я не знаю деталей", - сказав він, уникнувши прямої відповіді.

Натомість, за даними espreso.tv, документи про фінансово-господарську діяльність компанії "Укргентех" на українському ринку свідчать про те, що від початку року і до 27 квітня на внутрішньому ринку України "Укргентех" для виготовлення, щонайменше, 600 тисяч ПЛР-тестів закупив компонентів лише на 492 тисячі гривень.

Серед яких тільки: ламінарний кабінет для полімеразно-ланцюгової реакції, спеціальні планшети, магнітні наночастинки, мікроцентрифужні пробірки та кришки до них. І все.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОП купував ПЛР-тести в “Укргентеху” в обхід тендерної процедури

Разом з тим, від продажу партії ПЛР-тестів Офісу Президента - 600 тисяч тестів за ціною 60 гривень - компанія заробила щонайменше 36 мільйонів гривень.

"Я не можу вам видавати цю інформацію. Тести у нас – дуже дешеві. І відповідно більша частина ціни припадає саме на сировину. Подробиці я вам розказати не можу", - прокоментував Шаропов.

Той факт, що при виготовленні ПЛР-тестів "Укргентехом" використовуються доволі дорогі компоненти, підтвердив директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Михайло Тукало. За його словами, з ціною в 60 гривень компанія не змогла б покрити навіть свої витрати на компоненти.

"Мені здається, це - неможливо. Є дуже коштовні речі у їхній тест-системі. Хіба що вони самі можуть виготовляти ферменти. У них мають бути ліцензовані приміщення, але я впевнений на 100%, що таких немає", - сказав Тукало.

Нагадаємо, за даними ЦГЗ МОЗ, ПЛР-тести “Укргентеху” виявилися такими, що не відповідають заявленим виробником характеристикам чутливості і специфічності.

Під час повторного дослідження ці тести показали чутливість на рівні 20%

Як писав УНН, на Івано-Франківщині кожен десятий ПЛР-тест повертають без результату

Схожі історії мають місце і на Волині. Там жителі скаржаться, що для отримання ПЛР-тесту перед плановою операцією їм доводиться “проходити сім кіл пекла”. 

А на Рівненщині чоловік з COVID-19 помер, так і не дочекавшись результатів ПЛР-тестування. Родичі загиблого не могли поховати тіло. 

Українські Національні Новини

Політика