ukrtransgaz-zayaviv-pro-pidgotovku-do-dobovogo-balansuvannya

"Укртрансгаз" заявив про підготовку до добового балансування

 • 12274 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. ПАТ "Укртрансгаз" заявив, що розпочинає підготовку інформаційної платформи до переходу в режим добового балансування на ринку природного газу, який НКРЕКП постановила розпочати з 1 березня 2019 року. Про це УНН повідомляє з посиланням на прес-службу "Укртрансгазу".

"Укртрансгаз" звертає увагу замовників послуг транспортування природного газу, що 20 січня - останній день прийому місячних номінацій на лютий. Ця дата фактично є точкою відліку для старту підготовки переведення платформи добового балансування із тестового в реальний режим роботи, який НКРЕКП постановила розпочати з 1 березня 2019 року", - повідомили у ПАТ.

Як зазначається, за даними номінацій на лютий та з урахуванням підтверджених реномінацій на 5 лютого, оператор ГТС почне процес первинної реєстрації споживачів, а функція закріплення споживачів за постачальником у тестовому режимі буде заблокована на інформаційній платформі.

"За отриманими номінаціями та реномінаціями до 5 лютого оператор ГТС здійснить первинну реєстрацію та до 10 лютого повідомить через інформаційну платформу всім постачальникам про наявність/відсутність споживачів у їхніх портфелях. Замовники послуг матимуть можливість до 20 лютого відкоригувати дані з урахуванням вимог щодо зміни постачальника, за необхідності", - вказали в "Укртрансгазі".

Крім того, "Укртрансгаз" звернувся до НКРЕКП із проханням "провести позапланову перевірку стану готовності до переходу на добове балансування, зокрема забезпечення функціонування інформаційної платформи оператора ГТС у відповідності до вимог Кодексу ГТС України".

"Сподіваємося, що така перевірка зможе виявити об’єктивний стан справ щодо готовності оператора ГТС працювати у режимі добового балансування та взаємодіяти з учасниками газового ринку через інформаційну платформу", - вказали у ПАТ.

Нагадаємо, НКРЕКП у листопаді 2018 році відтермінувала впровадження добового балансування на ринку природного газу до 1 березня 2019 року. В "Укртрансгазі" повідомили, що це сталося через ненаповнення операторами ГРМ інформаційної платформи базами ЕІС-кодів та ігноруванням участі у тестуванні цієї платформи майже третиною операторів ГРМ. Голова НКРЕКП Оксана Кривенко раніше повідомляла ЗМІ, що процедура добового балансування має сприяти зменшенню ціни на газ, зокрема, через наявність конкуренції.

Українські Національні Новини

Економіка