unikalniy-uranoviy-dobuvach-skhidgzk-led-ne-pozbuvsya-litsenziyi-cherez-intrigi-funktsioneriv

Унікальний урановий добувач "СхідГЗК" ледь не позбувся ліцензії через інтриги функціонерів

 • 21054 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. Ймовірною причиною відмови у видачі ліцензії унікальному урановому добувачу "СхідГЗК" було намагання Держатомрегулювання "покарати" його за намір вийти з-під контролю ДК "Ядерне паливо". Про це у своєму Facebook повідомив радник в. о. міністра енергетика Олександр Трохимець, передає УНН.

Він розповів, що на крайній зустрічі в.о. міністра енергетики Ольги Буславець з колективом "СхідГЗК", останні запропонували вивести їх з-під контролю "Ядерного палива" та підпорядкувати напряму Міненерго або "Енергоатому".

"На зустрічі з в.о. Міністра енергетики Ольгою Буславець, яка відбулась 2 червня цього року, працівники підприємства просили вивести їх з-під Державного концерну "Ядерне паливо" і підпорядкувати Міністерству напряму або НАЕК "Енергоатом", оскільки "Ядерне паливо" не виконує ніякої ні виробничої, ні управлінської функції, а живе за рахунок ДП "Східний ГЗК", займаючи два поверхи на Хрещатику у Києві. Є версія, що керівництво ДК "Ядерне паливо" дуже не хоче втрачати "дійну корову". Та й сама ця надбудова вже непотрібна буде. Тому вирішили втрутитися у процес ліцензування. Ціною економічної та ядерної безпеки держави", - зазначив Трохимець.

Він пояснив, що вчорашня відмова у продовженні ліцензії "СхідГЗК" з боку Держатомрегулювання не мала законних підстав і була формальною: призупинення допуску у керівника підприємства Олександра Сорокіна.

Водночас, каже Трохимець, допуск мали інші особи, уповноважені на керівництво цим підприємством, як того вимагає "Положення про перелік документів, що подаються експлуатуючою організацією для отримання ліцензії на провадження діяльності на окремому етапі життєвого циклу ядерної установки".

"До останнього часу відпрацьовували з виконавцями. Всі знали, що документи в порядку і ліцензія буде продовжена. Було впевнено підприємство. Було впевнено Міністерство", - наголосив Трохимець.

Нагадаємо, Міненерго вчора повідомило, що Держатомрегулювання відмовило "СхідГЗК" у ліцензії з формальних підстав і без попередження. У свою чергу міністерство усунуло всі можливі перепони, за які "чіплялося" Держатомрегулювання і закликало оперативно вирішити питання з ліцензією "СхідГЗК" на користь підприємства.

Довідка УНН: "СхідГЗК" - єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату для подальшого використання атомними електростанціями.

Українські Національні Новини

Економіка