upershe-za-tri-sotni-rokiv-v-ukrayinu-pribula-konstitutsiya-pilipa-orlika

Уперше за три сотні років: в Україну прибула Конституція Пилипа Орлика

 • 24220 переглядiв

КИЇВ. 10 серпня. УНН. До 30-ї річниці Незалежності в Україну прибув оригінал Конституції Пилипа Орлика. Про це у Facebook написала народний депутат від “Слуги народу” і постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря, передає УНН.

Цитата:

“Вперше за 311 років в Україну доставлений оригінал Конституції Пилипа Орлика! Очікуємо на експонування до Дня Незалежності. Три її копії, передані Швецією, вже експонуються в Україні: у парламенті та Офісі Президента! Третя копія буде передана в Конституційний Суд після його реформування”, — написала нардеп.

Деталі

Раніше телеканали оприлюднили відео, на якому вантажівка, у якій імовірно перевозять Конституцію, у супроводі машини Національної поліції прямує українською територією до Києва.

Контекст

21 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на святкування 30-ї річниці Незалежності України в серпні цього року зі Швеції привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика.

Він зазначив, що за дорученням Президента Володимира Зеленського, дипломати звернулися до Швеції з проханням надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика 1710 року — її тимчасово виставлять як експонат до 30-ї річниці Незалежності.

Наприкінці червня Президент Володимир Зеленський повідомив, що держава вже отримала три копії Конституції Пилипа Орлика.

Довідка

Конституція Пилипа Орлика (Договори і Постанови Прав і вольностей Війська Запорозького) - конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права і обов'язки всіх членів Війська. Укладений 5 квітня 1710 року.

Документ складається з преамбули та 16 статей. Написаний староукраїнською мовою і на латині. Договір староукраїнською мовою зберігається в Москві (копія є в Музеї гетьманства в Києві), на латині - в Швеції.

Конституція є пам'яткою української політико-філософської та правової думки.

Українські Національні Новини

Політика