upovilnennia-zrostannia-ta-stabilna-infliatsiia-ostannii-ohliad-ekonomiky-ssha-potrias-rynky

Уповільнення зростання та стабільна інфляція: останній огляд економіки США потряс ринки

 • 24908 переглядiв

Останні економічні дані США показали сповільнення зростання до 1,6% в річному обчисленні в першому кварталі, що нижче за очікування, а також стійку інфляцію вище цільового показника ФРС, що ускладнює перспективи зниження процентних ставок.

Останній огляд економіки США потряс ринки акцій та облігацій двома потенційно розчаровуючими даними: уповільненням економічного зростання і все ще стійкою інфляцією, повідомляє The Wall Street Journal, пише УНН.

Деталі

Валовий внутрішній продукт США зріс на 1,6% у річному вимірі з урахуванням сезонності та інфляції, повідомило у четвер Міністерство торгівлі, що є відкатом від швидких темпів минулого року. Це відстає від 2,4%, прогнозованих економістами, опитаними The Wall Street Journal.

Звіт у четвер також передбачає, що інфляція, згідно з кращим індикатором ФРС, у березні, імовірно, була вищою, ніж очікувалося. Це дає інвесторам ще одну причину відмовитись від ідеї, що Федеральна резервна система США може почати знижувати відсоткові ставки в найближчі місяці, пише видання.

Як правило, приголомшливі цифри економічного зростання посилюють сподівання, що ФРС знизить відсоткові ставки. Проте ціновий тиск, що триває, ускладнив цю перспективу.

Дані щодо інфляції спровокували "розпродаж" облігацій, внаслідок чого прибутковість 10-річних казначейських облігацій країни уперше цього року перевищила 4,7%. Тим часом, американські акції впали, а промисловий індекс Dow Jones впав більш ніж на 600 пунктів.

Інвестори зараз оцінюють у майже 20% ймовірність того, що ФРС збереже відсоткові ставки на стабільному рівні до кінця року, за даними CME Group, порівняно з менш як 1% місяць тому.

Звіт показав, що американські споживачі, як і раніше, "сильні" після багатьох років найму та зростання заробітної плати. За даними Міністерства торгівлі США, витрати на охорону здоров'я, страхування та інші послуги продовжували зростати. Показники базового попиту залишаються надійними і провідні економісти попереджають, що ринок надто гостро реагував на окремі дані.

"Внутрішня економіка почувається добре, - сказав Еухеніо Алеман, головний економіст інвестиційної компанії Raymond James. - Ціни були трохи завищені, але ненабагато".

Ціни на нафту продовжують помірно дорожчати на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США - Reuters26.04.24, 10:08 • [views_0]

Уповільнення витрат на товари, такі як автомобілі та бензин, обтяжувало загальне зростання. Зміни у товарних запасах підприємств та міжнародній торгівлі також сповільнили зростання минулого кварталу, але економісти попереджають, що ці цифри можуть сильно змінюватись протягом року.

"Зниження запасів може бути дійсно гарною новиною для економіки, - сказала Тереза Гілардуччі, професор економіки Нової школи соціальних досліджень у Нью-Йорку. - Це є гарною ознакою для сплеску інвестицій у наступному кварталі".

Виключаючи волатильні ціни на продукти харчування та енергоносії, індекс цін на особисте споживання у США зріс на 3,7% у першому кварталі у річному обчисленні, що перевершило очікування зростання на 3,4%. Економісти вже переглянули свої очікування цінового тиску у березні після окремого звіту щодо інфляції на початку цього місяця.

Підвищення означає, що ціновий тиск знову був жорстким у березні і що високі показники інфляції за січень та лютий можуть бути переглянуті у бік підвищення, коли Міністерство торгівлі США опублікує у п'ятницю дані щодо березневої інфляції.

"Стабільність інфляції в останні місяці посилила складну проблему року виборів для президента Байдена, попри багатообіцяючі економічні перспективи", - пише видання.

Це, як вказано, також підвищило ймовірність того, що інфляція може наблизитись до 3%, у розріз з ціллю ФРС у 2%.

Тим не менш, низка федеральних даних за останні тижні показала, що американська економіка продовжує долати найвищі відсоткові ставки за 23 роки, пише видання.

У 2024 році роботодавці по всій країні збільшили штат темпами, що перевищують прогнози Волл-стріт. Економісти кажуть, що приплив іммігрантів стимулює економічне зростання та податкові надходження, навіть попри те, що він виснажує ресурси влади. Компанії-емітенти кредитних карт нещодавно повідомили, що клієнти витрачають більше, ніж торік.

Китай заявив про прагнення стимулювати відновлення світової економіки, обіцяє більшу відкритість для інвесторів28.03.24, 19:00 • [views_0]

Юлія Шрамко

Економіка