uryadoviy-zakonoproekt-pro-zemlyu-mozhe-prizvesti-do-vtrati-yiyi-yak-natsionalnogo-bagatstva-naukovtsi

Урядовий законопроект може призвести до втрати землі як національного багатства – науковці

 • 17172 переглядiв

КИЇВ. 15 жовтня. УНН. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, поданий урядом на розгляд Верховної Ради, може призвести до втрати землі як основного національного багатства, що перебуває під особливою охороною держави. Про це йдеться у висновку Головного науково-експертного управління, передає УНН.

"Зазначимо, що запропонований у проекті підхід не можна визнати таким, що вирішує проблеми "забезпечення конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю, створення прозорих умов для набуття ними у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення", як це задекларовано у пояснювальній записці до нього, а, навпаки, його прийняття може призвести до підвищення напруги у цій сфері та втрати землі як основного національного багатства, що перебуває під особливою охороною держави (стаття 14 Конституції України)", - йдеться у висновку.

Крім того, ГНЕУ (Головне науково-експертне управління - ред.) звернуло увагу на неврегульованість питання набуття права власності на землю юридичними особами, а також на прогалини у спадкуванні землі фізособами-іноземцями або особами без громадянства.

"При цьому, звертаємо увагу на те, що питання стосовно іноземних юридичних осіб у зазначеному вище положенні проекту не порушується, що дає підстави для набуття останніми права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування. Також у проекті чомусь йдеться лише про спадкування "за законом", що створює правові підстави для спадкування земельних ділянок іноземцями, особами без громадянства, іноземними юридичними особами за заповітом", - йдеться у висновку.

Також експерти зауважують на те, що законопроектом пропонується надати першочергове право викупу земельної ділянки її орендареві, а за чинним законом орендарем може бути іноземна особа.

Також експерти звертають увагу на необхідність уточнення положень щодо оцінки земельних ділянок, а також на необхідність уточнення норм щодо концентрації земель в одних руках.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано 11 законопроектів щодо ринку землі.

Як заявляв Президент Володимир Зеленський, після введення ринку землі її спочатку продаватимуть тільки українцям, а вже потім – іноземцям. Втім, питання щодо продажу землі іноземцям, зі слів Зеленського, ще опрацьовується.

Відкриття ринку землі має відбутися 1 жовтня 2020 року.

Українські Національні Новини

Політика