v-afganistani-rizko-zrosla-kilkist-zhertv-sered-mirnogo-naselennya-cherez-ataki-talibiv

В Афганістані різко зросла кількість жертв серед мирного населення через атаки талібів

 • 15583 переглядiв

КИЇВ. 28 липня. УНН. В Афганістані зростає кількість жертв серед цивільного населення через атаки талібів. Про це йдеться в новому квартальному звіті наглядового органу уряду США, передає УНН з посиланням на NBC News.

Цитата:

"У звіті Спеціального генерального інспектора з відновлення Афганістану (SIGAR) виявлено "різке збільшення числа атак, ініційованих противником" з січня по березень цього року в порівнянні з тим же періодом в попередні роки. У цьому році відбулася 10 431 атака, в порівнянні з 7 620 в минулому році і 6 358 в 2019 році", - говориться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що після підписання угоди між США і Талібаном 29 лютого 2020 року кількість атак почастішала, причому за кожні три місяці з моменту укладення угоди кількість атак булао більше, ніж за ті ж квартали минулого року. У доповіді говориться, що в цьому році кількість нападів на афганських військових і цивільних осіб значно збільшилася, і багато нападів, які відбулися під час наступу талібів, тепер охоплюють всю країну. Талібан розпочав наступ в травні після того, як війська США і коаліції почали виведення військ. Наступ прискорилося в червні-липні.

У звіті наголошується, що афганські сили перестали повідомляти про напади, а США припинили збір даних про атаки з 31 травня після закінчення навчально-консультативної місії США. До кінця звітного періоду число жертв серед цивільного населення росло.

"Місія НАТО в Афганістані "Рішуча підтримка" повідомила про 2035 жертви серед цивільного населення в квітні і травні, 705 загиблих і 1330 поранених. Це майже стільки ж жертв серед цивільного населення, скільки за перші три місяці цього року", - наголошується в повідомленні.

За даними Resolute Support, двома основними причинами жертв серед цивільного населення були саморобні вибухові пристрої і вогонь прямою наводкою, а 93% жертв серед цивільного населення в квітні і травні були  спричинені повстанцями, в основному талібами. Згідно зі звітом SIGAR, таліби захопили афганські військові контрольно-пропускні пункти і бази, районні центри та ряд ключових пунктів перетину кордону. У деяких випадках афганські збройні сили, відомі як ANDSF, втікли.

"У деяких районах сили ANDSF зробили певний опір і провели тактичне (бойове) відступ, в той час як в інших вони здалися або тікали в безладді", - йдеться в повідомленні.

Контекст 

14 квітня президент США Джо Байден оголосив про своє рішення завершити операцію в Афганістані, стала найтривалішою зарубіжної військовою кампанією в американській історії.

На початку липня рух "Талібан" на тлі виведення військ західної коаліції взяло під контроль райони Афганістану уздовж кордону з п'ятьма країнами - Іраном, Таджикистаном, Туркменістаном, КНР і Пакистаном. Як заявив новий командувач ЗС Афганістану генерал Валі Мохаммад Ахмадзай, пріоритетом для армії є захист від талібів основних міст країни, прикордонних переходів і шосе. За його словами, ватажки "Талібану" мають намір спочатку перерізати основні дороги, по яким йде підвезення товарів, а потім розгорнути наступ на міста і райони.

Українські Національні Новини

Новини Світу