v-arhentyni-vidbulysia-protesty-proty-uriadovykh-zakhodiv-politsiia-zastosuvala-slozohinnyi-haz

В Аргентині відбулися протести проти урядових заходів, поліція застосувала сльозогінний газ

 • 23336 переглядiв

Протести проти урядових заходів жорсткої економії в Аргентині призвели до сутичок між поліцією і демонстрантами, причому поліція застосувала сльозогінний газ, водомети і кийки проти протестувальників, які заблокували дороги в Буенос-Айресі.

Минулої доби у Буенос-Айресі відбулися сутички між поліцією та демонстрантами: громадські рухи виступили проти соціальних скорочень та заходів економії, які втілює аргентинський уряд Хав’єра Мілея. Поліція відповіла на протести силою, у свою чергу, протестувальники закидали правоохоронців камінням, поранивши двох офіцерів і журналіста.

Про це передає УНН із посиланням на La Nación та DW.

Деталі

Аргентинська поліція застосувала водомети, кийки і сльозогінний газ проти демонстрантів, які в понеділок заблокували ключові дороги, що ведуть до столиці країни, Буенос-Айреса.

Низка аргентинських профспілкових груп і лівих організацій об’єднались у проведенні "національного пікету" в Аргентині, - акція протесту була спрямована на блокування п'яти точок доступу до міста Буенос-Айрес, включаючи міст Пуейрредон.

Мітингарі вимагали покращення умов праці, припинення звільнень та підвищення соціальної допомоги та зарплат. Вони виступили проти планів уряду Хав’єра Мілея звести державні послуги до мінімуму та скоротити субсидії на електроенергію, газ, воду та місцевий громадський транспорт. Зокрема представники профспілок та інших громадських рухів стверджували, що в 40 000 столових країни не вистачає їжі, щоб прогодувати сім'ї.

Після 11 години ранку повідомлялося про інциденти в декількох районах Буенос-Айреса (Пуенте-Сааведра та Пуенте-Пуейрредон). Там відбулися сутички між протестувальниками та поліцією: вказується, що протестувальники кидали каміння у вантажівки з водопровідними гідрантами, які використовуються поліцією Аргентини. Аргентинська поліція застосувала водомети, кийки та сльозогінний газ проти демонстрантів.

За даними ЗМІ, щонайменше троє людей отримали поранення під час зіткнень у різних місцях столиці. Кілька журналістів, у тому числі фотограф інформаційного агентства AFP, були атаковані перцевим балончиком.

Доповнення

Через сто днів після приходу до влади з обіцянкою припинити "оргію державних витрат" Мілей скоротив кількість міністерств удвічі - до дев'яти, скоротив 50 000 робочих місць у державному секторі, призупинив усі нові контракти на виконання громадських робіт і скасував щедрі субсидії на паливо і транспорт. Ці скорочення дозволили уряду Буенос-Айреса вперше за останні десять років зафіксувати бюджетний профіцит.

Зазначається, що девальвація місцевої валюти на 54% призвела до різкого падіння відносної купівельної спроможності, що призвело до уповільнення споживання та економічного зростання.

Президент Аргентини Хав’єр Мілей сповнений рішучості продовжувати свою програму, втім його партія стикається з опором конкурентів у Конгресі та пильною критикою експертів з права, які сумніваються в конституційності деяких його заходів.

Нагадаємо

Щонайменше 14 людей були вбиті в заможному передмісті столиці Гаїті після тижнів бандитських розборок, що вже призвели до відставки прем'єр-міністра.

Президент Аргентини Хав'єр Мілей планує відвідати Україну в червні, щоб підтвердити свою підтримку його українського  колеги Володимира Зеленського. 

Андрій Єрмак обговорив з Каріною Мілей реалізацію українсько-аргентинських домовленостей та заплановані взаємні візити. Вони також обговорили українську формулу миру та потенційний саміт Україна-Латинська Америка.

Ігор Тележніков

Новини Світу