v-avstraliyi-znayshli-zniklu-radioaktivnu-kapsulu-yaka-znikla-minulogo-misyatsya

В Австралії знайшли радіоактивну капсулу, яка зникла минулого місяця

 • 1069908 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. У Австралії знайшли крихітну радіоактивну капсулу, яка впала з вантажівки у західній частині країни у січні цього року. За словами офіційних осіб, це було схоже на пошук "голки в стозі сіна", пише УНН з посиланням на Reuters.

Цитата

"Багато людей вважали, що це нездійсненне завдання, але всі ми були впевнені у своїх силах знайти це (радіоактивну капсулу, - ред.)", розповіла агентству експерт з радіологічної безпеки Бронте Сіал.

Деталі

12 січня з'явилася інформація про те, що радіоактивну капсулу, яка використовувалася на залізорудній шахті Gudai-Darri, загубили під час транспортування. Через те, що в дорозі зламався спеціальний лічильник, втрату помітили лише через два тижні в Перті. До пошуку капсули залучили до 100 осіб із принаймні п’яти державних установ.

Як розповіла Сіал, вчені обстежили 1400 км дороги між Пертом і віддаленою північчю штату в пошуках капсули з цезієм-137, яка була лише 6 мм у діаметрі та 8 мм у довжину, або "розміром із цукерку тік-так".  За її словами, вони шукали чітку ознаку цезію-137 на тлі радіоактивного шуму. Наразі капсула зберігається на невідомому об’єкті в Перті.

Доповнення

Як повідомляє Reuters, втрата або крадіжка радіоактивного матеріалу час від часу трапляється в Австралії, країні, яка має 50 000 ліцензованих користувачів радіації.

Австралійський реєстр радіаційних інцидентів повідомив про шість випадків виявлення, втрати або викрадення матеріалу у 2019 році. Відповідно до звітів поліції, у 2022-му в штаті Квінсленд було викрадено радіоактивний датчик.

Українські Національні Новини

Новини Світу