v-bilorusi-opublikuvali-proekt-novoyi-konstitutsiyi-detali

В Білорусі опублікували проект нової Конституції: деталі

 • 24876 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. У Білорусі опублікували проект оновленої Конституції держави, основним з положень якої є заборона займати пост президента країни більше двох разів поспіль. Про це УНН повідомляє з посиланням на БЕЛТА.

Деталі

Серед головних змін, які білоруси пропонують внести до Конституції - це обмеження кількості президентських термінів. Це означає, що пост президента країни дозволяється займати максимум 2 рази.

Мінімальний вік кандидата піднято з 35 до 40 років, додано 20-річний ценз осілості, йому заборонено мати іноземне громадянство або посвідку на проживання. Обмеження на число термінів почне діяти після вступу на посаду новообраного президента. Президент, який припинив виконання повноважень, зможе стати довічним сенатором, на нього продовжить поширюватися президентський імунітет.

Варто відзначити, що Лукашенко править країною вже 19 років.

Серед інших пунктів у новій версії Конституції є наступні:

  • Згідно з документом, проект нової Конституції Білорусії забороняє фінансування виборів іноземними громадянами та організаціями.
  • Всебілоруські збори стануть в Білорусії вищим представницьким органом.
  • Виключається можливість військової агресії з території Білорусі.
  • Зміщувати президента Білорусі в разі порушення ним Конституції або здійснення держзради будуть Всебілоруські збори. Всебілоруські збори мають право ввести надзвичайний або воєнний стан у разі бездіяльності президента. Збори також прийматимуть рішення, чи дозволити президенту відправляти військових за межі Білорусі.
  • Термін повноважень парламенту Білорусії збільшено до 5 років, вибори палат призначаються не пізніше 3 місяців до єдиного дня голосування.
  • Нижня палата білоруського парламенту повинна буде дати попередню згоду президенту на призначення прем'єр-міністра.
  • Всебілоруські народні збори можуть змістити президента, якщо він порушить Конституцію;
  • У разі загибелі президента його обов'язки переходять до глави Ради Республіки.

Повна версія проекту оновленої Конституції Білорусі тут.

Додамо

Референдум щодо оновлення Конституції Білорусі пройде в республіці в другій половині лютого.

До цього, за словами самопроголошеного білоруського президента Олександра Лукашенка, проект розгляне Конституційна комісія.

Нагадаємо

Конституційна комісія Білорусі представила президенту проект Конституції ще в липні поточного року, але Олександр Лукашенко повернув його комісії. Він пояснив, що документ потрібно "привести у відповідність", але не уточнював, що саме його не влаштувало. У серпні Конституційна комісія запропонувала прибрати положення про нейтралітет країни. У листопаді президенту представили новий варіант.

Лукашенко-диктатор

Серед політичних лідерів, які називали диктатором Лукашенка були колишня канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес, держсекретар США Ентоні Блінкен і глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан охарактеризував Олександра Лукашенка як "диктатора, який захопив заручників".

"Володимир Путін повинен мати можливість звернутися до Лукашенка, щоб той припинив мерзенну і злочинну ініціативу. Це захоплення заручників. Лукашенко звик до цього. Це він влаштовував захоплення літака, придушував населення, вкрав вибори. Це диктатор", - підкреслив раніше міністр.

Новий канцлер ФРН Олаф Шольц назвав президента Білорусі Олександра Лукашенка "диктатором", який не має легітимної підтримки серед населення власної країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу