v-estoniyi-podorozhchav-alkogol

В Естонії подорожчав алкоголь

 • 7826 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. У четвер, 1 лютого, в Естонії піднявся акциз на алкоголь, передає УНН з посиланням на Естонське національне телерадіомовлення.

За оцінками Мінфіну, через підняття акцизних зборів, спиртне в магазинах Естонії подорожчає в середньому на 3%. Найбільше подорожчає вино і шампанське, а пляшка пива, за підрахунками відомства, подорожчає всього на 4 центи.

"В даний час ціна на пиво становить 1 євро і 29 центів. Після збільшення акцизного податку вона складе 1 євро і 33 центи", - навела приклад аналітик Міністерства фінансів країни Кадрі Клаос.

Також наголошується, що акциз на алкоголь виріс наполовину нижче, ніж планувалося раніше. У минулому році в казну країни надійшло набагато менше акцизного збору, ніж очікувалося. Причина цього в тому, що багато жителів Естонії стали купувати алкоголь в сусідній Латвії, де пиво і горілка коштують майже вдвічі дешевше.

В цьому році з продажу алкогольних напоїв Міністерство фінансів Естонії має намір залучити в бюджет 333 мільйони євро акцизного збору.

Як повідомляв УНН, з нового року акцизи на алкоголь виросли в Туреччині і Білорусі.

В Україні ж перегляд акцизів на алкогольну продукцію в 2018 році поки не передбачений. Відповідну ініціативу Кабінету міністрів не підтримав Парламент.

Однак, спиртне у нас все одно подорожчає. Попередньо, вартість однієї пляшки горілки на полиці в магазині може досягти 90 грн. Така тенденція пов'язана з падінням нацвалюти і, відповідно, подорожчанням енергоресурсів для вітчизняних виробників спиртного.

Також, згідно із звітом НБУ, алкоголь в Україні може вирости в ціні на 11%.

Відзначимо, що будь-яке подорожчання алкогольної продукції веде за собою зростання тіньового сегмента ринку.

Українські Національні Новини

Новини Світу