v-indoneziyi-pidvischili-status-nebezpeki-vulkana-semeru-poboyuyuchis-novogo-viverzhennya

В Індонезії підвищили статус небезпеки вулкана Семеру, побоюючись нового виверження

 • 23710 переглядiв

КИЇВ. 18 грудня. УНН. Влада Індонезії попередила про підвищений рівень небезпеки щодо найвищого вулкана на острові Ява, заявивши, що Семеру може знову раптово почати виверження, як це сталось на початку цього місяця, в результаті чого 48 людей загинули і 36 зникли безвісти в селах, які були поховані в шарах бруду. Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Геологічне агентство Індонезії повідомило, що воно вулкан посилив активність, яка може спровокувати виверження лави подібно до виверження 4 грудня, якому передували сильні мусонні дощі, які частково обрушили лавовий купол на висоті 3676 метрів гори Семеру.

Близько 8 мільйонів кубічних метрів піску з кратера вулкана закупорили річку Бесук Кобокан, яка знаходиться на шляху потоку лави, повідомив міністр енергетики та мінеральних ресурсів Аріфін Тасріф.

"Як наслідок, якщо станеться ще одне виверження, це заблокує шлях потоку та створить нові потоки лави, які поширюються на навколишню місцевість", — повідомив Тасріф, додавши, що уряд створив нову карту небезпеки та закликав людей дотримуватися її.

Пошуково-рятувальні операції після попереднього виверження завершилися в п’ятницю, 36 людей досі вважаються зниклими безвісти. Понад 100 людей отримали поранення, 22 з них отримали серйозні опіки. Понад 5 200 будинків і будівель було пошкоджено.

Після відвідування постраждалого району минулого тижня президент Джоко Відодо пообіцяв відновити інфраструктуру, включаючи головний міст, що з’єднує найбільш постраждале місто Лумаджанг з іншими містами, і перенести близько 2 970 будинків із небезпечної зони.

Додамо

Семеру, також відомий як Махамеру, вивергався багато разів за останні 200 років. Десятки тисяч людей живуть на родючих схилах вулканів.

Востаннє Семеру вивергав лаву у січні 2021 року, тоді обійшлося без жертв.

Індонезія, архіпелаг з населенням понад 270 мільйонів людей, схильний до землетрусів і вулканічної активності, оскільки розташована вздовж Тихоокеанського "вогненного кільця", серії ліній розломів у формі підкови.

Українські Національні Новини

Новини Світу