v-kirgizstani-zatrimali-kritikiv-ugodi-pro-kordon-cherez-plani-derzhavnogo-perevorotu

В Киргизстані затримали критиків угоди про кордон через плани "державного перевороту"

 • 207987 переглядiв

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. Влада Киргизстану затримала понад 20 політиків та державних службовців, які звинувачуються в організації заворушень через угоду про демаркацію кордону з Узбекистаном, передає УНН.

Деталі

Правозахисна група «Килим чами» заявила, що 22 особи були затримані та звинувачені у плануванні спроби державного перевороту та насильницьких акціях протесту.

Затримані належать до групи, яка критикує проект урядової угоди з Узбекистаном, яка, на думку критиків, може призвести до того, що Бішкек передасть контроль за ключовою греблею Узбекистану.

Вода стає дедалі більш дефіцитним ресурсом у Азії, і Кемпір-Абадська гребля була побудована, коли обидві країни були частиною Радянського Союзу.

Правозахисна група «Килим чами» повідомила, що серед затриманих у кількох містах є військовий генерал, колишній член Конституційного суду, колишній прокурор, журналісти та активісти.

За даними групи, затриманим може загрожувати від 5 до 50 років позбавлення волі.

Згідно з угодою, Киргизстан розшириться на 150 квадратних кілометрів, але залишить Кемпір-Абадське водосховище під контролем Узбекистану.

Узбекистан отримає контроль над дамбою, але, за словами президента Садира Жапарова, Киргизстан, як і раніше, матиме рівний доступ до своїх водних ресурсів. Він сказав, що земля, яка має бути передана Узбекистану за угодою, була передана Киргизстану, коли гребля була збудована за радянських часів.

Він додав, що спроби протидії угоді були «саботажем» та «провокаціями».

Українські Національні Новини

Новини Світу