v-medvedchuk-blokada-donbasu-pozbavlyaye-ukrayinu-investitsiy

В.Медведчук: Блокада Донбасу позбавляє Україну інвестицій

 • 6524 переглядiв

КИЇВ. 27 лютого. УНН. Один з головних міфів євромайданних лідерів ― після підписання Угоди про асоціацію з ЄС в Україну хлине потік інвестицій ― остаточно розвіяно. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір — право народу" Віктор Медведчук, передає УНН з посиланням на блог політика.

“Судіть самі: у доєвромайданному 2013-му приплив іноземних інвестицій в Україну становив 5,7 млрд дол., а ось в 2016-му (після майже трьох років єврореформ) іноземні інвестори вклали в Україну майже на 2 млрд дол. менше ― 3,8 млрд дол.. До того ж левова частка торішніх інвестицій ― це вимушена докапіталізація іноземними банками своїх українських дочок. Більш того, як визнав заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, в минулому році іноземні інвестори вивели з України 700 млн дол. дивідендів", — сказав В.Медведчук.

За його словами, така реакція іноземного капіталу більш ніж закономірна.“У рейтингу економічної свободи від Heritage Foundation за підсумками 2016 року Україна опустилася на чотири позиції ― на 166-е місце серед 180 країн світу. Одну з найнижчих оцінок наша країна отримала за показником інвестиційної свободи. "Економіка України сильно скоротилася і залишається дуже крихкою. Постійні зриви виробничих та експортних потужностей, значний відтік капіталу з країни..." ― перераховують всі мінуси укладачі рейтингу".

"Поки "реформатори" повторюють слогани евромайданных часів і звично обіцяють перетворити Україну в "Мекку інвестицій", так звані патріотичні сили роблять все для того, щоб інвестори боялися навіть думати про інвестиції в Україну", — додав В.Медведчук.

За словами політика, блокада Донбасу ― як піар-проект партії "Самопоміч" ― "поставила жирний хрест на інвестиційній привабливості нашої країни. Сьогодні цілий ряд металургійних комбінатів вже на межі зупинки або попереджають про вимушене скорочення обсягів виробництва. "Укрзалізниця“ оцінює свої збитки в 53,5 млн грн. Почалися перебої у роботі ТЕС, в енергетиці введені надзвичайні заходи. Це означає, що промислові підприємства ризикують у будь-який момент зіткнутися з відключенням електроенергії".

“Глава НБУ Валерія Гонтарєва оцінила можливі негативні наслідки для українського платіжного балансу в 2 млрд дол. ― суму, по суті, астрономічну для української економіки, яка лежить в руїнах. Цілком очевидно, що такий стан загрожує новим витком девальвації, спадом економічної активності, політичної та соціально-економічною нестабільністю. Відкривати бізнес або розширювати виробництво в таких умовах не наважиться жоден інвестор. Вкладати гроші в підприємства країни, в якій радикали і екстремісти диктують правила гри, а влада закриває очі на їхні безчинства, щонайменше безрозсудно. А це означає, що вже найближчим часом слід очікувати "великого інвестиційного результату": навіть ті інвестори, які, незважаючи на зарегульованість бізнесу, жорсткий фіскальний прес і постійно мінливі умови ведення господарської діяльності, все ж вирішувалися вкладати гроші в українську економіку, тепер почнуть масово виводити свої капітали з України", — підсумував В.Медведчук.

Українські Національні Новини

Політика