v-medvedchuk-ninishniy-kurs-ukrayini-do-nato-kardinalno-vidriznyayetsya-vid-zovnishnoyi-politiki-2003-roku

В.Медведчук: нинішній курс України до НАТО кардинально відрізняється від зовнішньої політики 2003 року

 • 9530 переглядiв

КИЇВ. 12 червня. УНН. Нинішній курс України до НАТО кардинально відрізняється від зовнішньої політики 2003 року. Таку думку висловив лідер Громадського руху "Український вибір - право народу" Віктор Медведчук, передає УНН.

Україна взяла курс на НАТО ...

Після блискавичного голосування за законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)" так званих патріотичних політсил у ВР пронатовськи налаштовані ЗМІ та кишенькові політологи дружно заговорили про відновлення історичної справедливості. Ці недоексперти і недоюрісти намагаються нав'язати суспільству думку, що курс на членство в НАТО був задекларований ще в 2003 році в прийнятому Верховною Радою Законі "Про основи національної безпеки України".

"Подібні твердження - це або прояв кричущої безграмотності представників" експертного "пулу, коментує дану тему, або просто свідома маніпуляція", - заявив В.Медведчук.

"Дійсно, в 2003 році Верховна Рада прийняла Закон" Про основи національної безпеки України ". Дійсно, в ст. 8 цього закону, яка визначає основні напрями державної політики з питань національної безпеки, йдеться про членство в НАТО. Однак якщо вже маститі" екcперти " беруться міркувати про відновлення історичної справедливості, то їм не завадило б для початку хоча б прочитати сам закон. А в ньому йдеться (цитую): "... Забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних систе мах колективної безпеки, набуття членства в Європейському союзі і Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу ... ", - підкреслив політик.

І тут варто звернути увагу на два істотні моменти.

"По-перше, в нинішніх реаліях (і це визнають навіть непробивні прихильники євроатлантичної інтеграції) про повноправну участь України в системах колективної безпеки, про повноправне членство в Організації Північноатлантичного договору не може бути й мови. Про це Києву" вкрай дипломатично "вже натякнули" стратегічні партнери ". Коментуючи" історичне голосування "в ВР за закон, який (я твердо переконаний в цьому) є" законом розколу і протистояння ", в штаб-квартирі НАТО відбулися черговим заявою:" Ми прийняли до відома рішення Верховної Ради". Куди більш інформативним виявилося заяву президента Литви Далі Грібаускайте про те, що Україна "... немає сенсу поспішати з подачею офіційного запиту на вступ в НАТО". Пані Грібаускайте розставила крапки над і: Україна пріоритетом для НАТО не є.

По-друге, сьогоднішні декларації про прагнення України вступити в НАТО не містять застережень, спрямованих на забезпечення України можливості проводити зважену зовнішню політику, підтримувати баланс сил в регіоні, вести багатосторонній діалог зі своїми сусідами і стратегічними партнерами. А це значить - заяви про те, що Україна відновила справедливість, повернувшись до зовнішньополітичного курсу "зразка 2003 року", не відповідають дійсності", - зазначив лідер.

"Скажу більше, визначення курсу на членство в НАТО як пріоритет державної політики підриває підвалини національної безпеки. Це провокує поглиблення розколу в суспільстві (ідея євроатлантичної інтеграції є неприйнятною для більшості жителів Південного Сходу України) і веде до повної втрати Україною суб'єктності на міжнародній арені" , - резюмував В.Медведчук.

Українські Національні Новини

Політика