v-nimechchini-vvazhayut-scho-partnerstvo-z-rosiyeyu-zrobit-protivagu-ssha-vitrenko

В Німеччині вважають, що партнерство з Росією зробить противагу США - Вітренко

 • 7943 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Німеччина підтримує проект "Північний потік-2" російського "Газпрому", оскільки вважає, що партнерство з Росією створить противагу позиції США на світовій арені. Про це заявив у коментарі EURACTIV виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко, передає УНН.

Так, на відміну від Європейської Комісії та Вашингтона, Берлін підтримує путінський проект "Північний потік-2". Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер є головою ради директорів проекту.

Угода про будівництво першого "Потоку" було підписано в 2005 році, коли Шредер був канцлером. Під час свого перебування на посаді, з 1998 по 2005 рік, він також встановив дуже тісні відносини з Путіним, відзначає видання.

"Федеральний уряд Німеччини наполягає на "Північному потоці-2", який автоматично перетворює його в політичний проект, а не в економічний", - сказав Вітренко.

"Ми знаємо, що вони борються за цей проект в Європейському парламенті, а також в рамках Європейської комісії, оскільки Берлін намагається інтегрувати проект "Північний потік-2" в енергетичний пакет", - сказав він.

Виконавчий директор групи "Нафтогазу" вважає, що причина, через яку Німеччина наполягала на російському проекті - в тому, що газ, який надходить до Німеччини, буде дешевше, ніж в інших європейських країнах, що дасть німецької промисловості конкурентну перевагу.

Вітренко сказав, що в Німеччині є сильне російське лобі, яке знаходить там благодатний грунт.

"У Німеччині існує ідея, що партнерство з Росією дасть свого роду противагу позиції США у світі", - сказав він.

Це, за його словами, має забезпечити Берліну більш сильне лідерство на світовій арені і дозволить країні створити противагу впливу США в Європі.

"Я вважаю, що це абсолютно неправильний підхід. Він заснований на дуже старому і дуже неправильному розумінні концепції балансу сил", - сказав він.

"Врешті-решт, європейським споживачам, включаючи німецьких, буде гірше, тому що, оскільки Німеччина дозволяє Газпрому посилювати своє домінування на європейському ринку, це призведе до зростання цін в Європі", - сказав він.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Німеччини Хайко Маас заявив, що Німеччина не вважає російський проект газопроводу "Північний Потік-2" політичним проектом.

Українські Національні Новини

Новини Світу