v-o-ministra-energetiki-obgovorila-z-parlamentaryami-tepli-krediti-elektrokari-ta-energoefektivnist-krayini

В.о. міністра енергетики обговорила з парламентарями "теплі кредити", електрокари та енергоефективність країни

 • 10386 переглядiв

КИЇВ. 13 жовтня. УНН. В.о. міністра енергетики Ольга Буславець виступила на комітетських слуханнях і обговорила з нардепами низку проектів, серед яких "теплі кредити", інфраструктура для електрокарів та проект Закону України про енергетичну ефективність, який визначено одним з головних пріоритетів на 2021 рік, повідомляє УНН.

"Ми діємо в рамках енергоефективності, це угода про Асоціацію з ЄС, договір про заснування енергетичного співтовариства, Паризька угода, Новий Європейський Зелений курс – це ті орієнтири, на які ми опираємося у своїй роботі", - сказала вона.

За словами в.о. міністра, на сьогодні в Україні рівень енергоємності ВВП перевищує середнє значення у світі вдвічі. Враховуючи високу енергоємність економіки України, важливим є розширення пріоритетів політики енергоефективності, яка повинна включати не тільки житлову, але і інші сфери економіки, каже Буславець.

"Що стосується роботи над імплементацією законодавства ЄС - ми далі продовжуємо, відповідно до своїх зобов'язань, директиви ЄС. Хочу сказати, що за більш ніж п’ятирічне обговорення нарешті фіналізовано проект Закону України про енергетичну ефективність, який визначено одним із головним пріоритетів на 2021 рік. Проект узгоджено із секретаріатом енергетичного співтовариства та враховані результати широкого експертного обговорення. І нарешті обговорено законодавчий фундамент для системної державної політики у сфері енергетичної ефективності. Паралельно із цим нами напрацьовано національний План з енергоефективності до 2030 року, і це новий європейський підхід до стратегічного планування у цій галузі. Обидва проекти направлені до інших міністерств для розгляду і погодження, відповідно до регламентних процедур, і як тільки ми ці процедури пройдемо, будемо виносити це на рішення уряду", - сказала Буславець.

Також вона розповіла про те, що у цьому році Міненерго завершує реалізацію цільової державної програми, в якій фінансувалися "теплі кредити" для потреб індивідуальних забудівель і частково для ОСББ.

"Хочу сказати, що всього за 6-річну роботу механізму стимулювання населення та ОСББ запроваджені енергоефективні заходи. Близько 860 тис. родин стали учасниками програми, інвестували у енергоефективні заходи майже 9 млрд грн, при цьому отримали відшкодування від державного бюджету трішки більше ніж 3 млрд грн", - сказала Буславець.

Водночас, на доручення прем’єр–міністра України схвалено рішення щодо продовження у 2021 році надання державної підтримки громадянам України у рамках "теплих кредитів".

"Для індивідуальних забудівель, для приватних домогосподарств ми передбачаємо 150 млн грн. Ця ініціатива була розглянута на нашому профільному комітеті, дякую народним депутатам у комітеті, які підтримали цю ініціативу, і ми очікуємо, що вона буде врахована при опрацюванні і прийнятті закону про Державний бюджет на 2021 рік", - сказала вона.

Буславець також зазначила, що наразі Міненерго працює над новою цільовою п’ятирічною програмою, якою передбачається підтримка енергоефективності галузям, яким не приділяється відповідної уваги.

"Це не тільки інфраструктура транспортних проектів, а це є інфраструктура зарядних станцій для електрокарів, що у свою чергу поліпшить ситуацію із розвитком електротранспорту і зробить наше повітря чистішим", - сказала вона.

Українські Національні Новини

Політика