v-obkhid-sanktsiy-kolishni-spivrobitniki-rosiyskogo-kontsernu-keruyut-dubayskoyu-kompaniyeyu-z-frakhtuvannya

В обхід санкцій: колишні співробітники російського концерну керують дубайською компанією з фрахтування

 • 705315 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Після початку війни низка російських компаній опинилися під санкціями. Обмеження наклали й на концерн “Уралхім” - одну з найбільших компаній на ринку мінеральних добрив у росії, СНД та Східній Європі, яким керував бізнесмен Дмитро Мазепін. Однак виявилося, що “Уралхім” не покидає бажання обійти санкції та продовжувати працювати з іншими країнами. Які схеми може використовувати для цього російське підприємство - читайте в матеріалі УНН.

Фрахтування в Дубаю

В Дубаю (ОАЕ) зареєстрована фірма Quest Group DMCC - компанія виробляє нафту, хімікати та продукцію зі сталі, має офіси чи не по всьому світу. Також Quest Group DMCC займається фрахтуванням - угодами про наймання суден для виконання рейсів на обумовлений період часу.

Виявилося, що велика частина менеджерського складу компанії раніше працювала в російському концерні “Уралхім”. Це, зокрема - Ігор Бетєв та Сергій Гончарук. Вони зазначають у своїх профілях LinkedIn, що зараз працюють у Quest Group, однак є колишніми співробітниками дочірніх компаній концерну “Уралхіму”: Uralchem ​​Trading SIA (також відомої як Trading Uralchem ​​SIA) та Uralkali Trading SIA.

Андрій Пашковський повідомляє у своєму профілі в LinkedIn, що він є менеджером із фрахтування компанії Quest Group, що базується в Дубаю та Латвії. Він також стверджує, що "Quest Group (…), Dubai має ексклюзивні повноваження для фрахтування товарів від імені (…) Uralchem ​​і Uralkali".

Пашковський вказує, що він живе в Талліні, Естонія, але працював в австрійській і німецькій компанії як чартерний менеджер і судновий брокер у Латвії.

Євгеній Курсаков зазначає у своєму профілі в LinkedIn, що він є менеджером з фрахтування в Quest Group, що базується в Дубаю. Він опублікував у своєму профілі кілька новин про "Уралкалій" і, загалом, пов’язаний із співробітниками "Уралкалію". Курсаков був колишнім студентом Державної морської академії імені адмірала Макарова в Санкт-Петербурзі з 2001 по 2007 рік. Пашковський і Бетєв також були студентами цієї академії в минулому.

26 травня 2021 року Пашковський і Гончарук представляли компанію Quest Group на Odessa Shipping Party 2021 в Одесі, Україна, в рамках Днів зерна і моря.

Раніше на офіційному корпоративному веб-сайті Quest Group також знаходились логотипи компаній "Уралхім" і "Уралкалій", однак наразі вони відсутні.

Також з платформи онлайн-бронювання зникла заява про те, що фрахтування "підтримується вантажами Uralkali Trading, Uralchem ​​Trading, SIB Anthracite Group, Elgacoal".

Отож чи співпрацюють наразі дочірні компанії “Уралхіму” та Quest Group DMCC - достеменно невідомо. Однак факт того, що ОАЕ не наклало санкції на країну-агресора, а Дубай став столицею “відмивання” російських грошей, може опосередковано вказувати на те, що співпраця рф та ОАЕ щодо фрахтування продукції та транспортування її у подальшому в інші країни - досі продовжується.

Нагадаємо

У латвійському місті Вентспілс знаходиться підприємство Ventamonjaks, понад 50% акцій якого належать Мазепіну.

Бізнесмен потрапив під санкції ЄС через що рахунки Ventamonjaks виявилися замороженими і воно не змогло розплатитися за послуги зі зберігання 40 тисяч тонн рідкого аміаку.

Як повідомляють латвійські ЗМІ, у червні місяці цей аміак зник зі складів, проте куди він подівся - достеменно невідомо.

Журналісти видання надсилали запити до різних інстанцій, але відповіді від компанії Ventamonjaks про вилучений товар так і не надійшло. Від інтерв'ю відмовилися і в Міністерстві охорони навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвії, наголошують журналісти.

Вони вивчили маршрутний лист судна з якого випливає, що один з танкерів з аміаком, що вийшли з Вентспілса, зупинявся на Мальті і потім увійшов до порту Тунісу, а інший ще на початку червня перебував у Середземному морі.

Питання, чи не відкриває цей шлях вікно для санкційних компанії, щоб отримати деяку свободу дій з вантажем, який в даний час користується підвищеним попитом на ринку, чи це може бути завершенням угоди, розпочатої до санкцій, залишається без відповіді.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Українські військові знищили танкову роту окупантів

     • 306842 переглядiв