v-obsye-prezentuvali-krimsku-platformu-ta-predstavili-fakti-scho-pidtverdzhuyut-militarizatsiyu-pivostrovu

В ОБСЄ презентували Кримську платформу та представили факти, що підтверджують мілітаризацію півострову

 • 20658 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. У понеділок, 1 березня, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова взяла участь в онлайн-брифінгу для делегацій держав-учасниць ОБСЄ в контексті сьомої річниці тимчасової окупації Криму. В рамках свого виступу дипломат презентувала Кримську платформу, передає УНН з посиланням на повідомлення пресслужби МЗС.

Цитата:

"Дуже важливо спільно шукати відповіді на весь комплекс наслідків тимчасової окупації Криму і тримати цю проблему в постійному полі зору міжнародної спільноти", - підкреслила Еміне Джапарова.

Деталі

Перша заступниця міністра презентувала мету, структуру і плани роботи Кримської платформи, закликала держави-учасниці ОБСЄ взяти активну участь в її діяльності та інавгураційному саміті 23 серпня 2021 року, повідомили в МЗС.

Окрім першої заступниці міністра, у рамках брифінгу виступили постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич та заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко.

Зокрема, Кориневич висвітлив широкий спектр порушень прав людини й основних свобод російською окупаційною владою в Криму.

Своєю чергою Петренко представив факти, що підтверджують триваючу мілітаризацію Росією тимчасово окупованого півострову та Чорноморсько-Азовського регіону, яка несе в собі загрозу для всього простору ОБСЄ.

Іноземні партнери підтвердили непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів, рішуче засудили порушення прав людини в Криму, його мілітаризацію, а також просування Росією дезінформації з метою приховування негативних наслідків окупації.

Доповнення

“Кримська платформа” — це багаторівнева діалогова платформа, ключова ціль якої — це повернення теми Криму на високий порядок міжнародної уваги. Саміт "Кримської платформи", у якому запланована участь лідерів іноземних держав, відбудеться 23 серпня 2021 року.

26 лютого президент України Володимир Зеленський створив Організаційний комітет з підготовки установчого саміту Кримської платформи, його очолить міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Франція планує взяти участь в установчому саміті Кримської платформи, і визначить формат участі в залежності від карантинних обмежень станом на дату його проведення.

Крім того, США висловили підтримку українській ініціативі “Кримська платформа” і закликали країни ООН приєднатися.

Українські Національні Новини

Політика