v-odesi-pogrozhuyut-uchasnikam-maybutnogo-lgbti-marshu-amnesty-international-zaklikala-vladu-vidreaguvati

В Одесі погрожують учасникам майбутнього ЛГБТІ-маршу: Amnesty International закликала владу відреагувати

 • 20300 переглядiв

КИЇВ. 27 серпня. УНН. Місцева влада має захистити ЛГБТІ-марш “Одеса-прайд”, що відбудеться 28 серпня в Одесі, на тлі ксенофобних погроз. З такою заявою виступили у міжнародній правозахисній організації Amnesty International, пише УНН.

Цитата:

"Напередодні маршу, невідомі розклеїли по місту листівки з обличчями одеських ЛГБТІ-активісток та активістів, в яких їх назвали ворогами. 24 серпня відбувся напад на одного з волонтерів “Одеса-прайду” через його бандану у кольорах веселки. Напад було зафіксовано на відео, на якому видно, як четверо чоловіків оточили волонтера, і троє з них намагаються вирвати в нього бандану", - повідомили в Amnesty International в Україні.

Деталі

Також вказано, що 10 серпня представник одного з ксенофобних угруповань Одеси опублікував допис у своєму Telegram-каналі, із закликом “повторити Тбілісі” щодо цьогорічного “Одеса-прайду”. "Допис, очевидно, натякає на жорстокі напади, що відбулися під час анти-ЛГБТІ протестів у Тбілісі 5 липня", - вказали правозахисники.

Також 29 травня невідомі побили вікна та розбили камеру спостереження офісу організації “LGBT Association LIGA”, - розповіли в Amnesty International в Україні.

Реакція правозахисників

"Amnesty International закликає українську владу вжити комлексних заходів задля забезпечення права на свободу мирних зібрань та вираження поглядів для учасників та учасниць ЛГБТІ-маршу “Одеса-прайд”, що відбудеться 28 серпня. Правоохоронні органи також мають швидко та ефективно розслідувати погрози фізичної розправи та заклики до насильства, що отримують організатори “Одеса-прайду” з боку ксенофобних угруповань", - зазначили в організації.

Додамо

Попередню прайд-акцію в Одесі, що відбувалася 30 серпня 2020 року, учасниці та учасники якої хотіли утворити живий ланцюг солідарності, було зірвано ксенофобними угрупованнями, і "влада не змогла забезпечити ефективний захист події", зауважили в Amnesty International в Україні.

Українські Національні Новини

Суспільство