v-ofisi-prezidenta-prokomentuvali-rishennya-sudu-u-spravi-knigi-pro-stusa

В Офісі Президента прокоментували рішення суду у справі книги про Стуса

 • 17618 переглядiв

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. В Офісі президента України заявили, що взяли до відома рішення Дарницького районного суду Києва щодо книги "Справа Василя Стуса". Цим рішенням суд зобов’язав автора книги Вахтанга Кіпіані видалити згадки про тодішнього адвоката Стуса, а нині народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресцентр ОПУ.

"Взяли до відома рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо книги «Справа Василя Стуса». Також взяли до відома заяви автора книги Вахтанга Кіпіані та представників видавництва про намір подати апеляцію. Це щонайменше свідчення того, що суспільство готове відстоювати свої права", - повідомили у пресцентрі Офіса Президента.

У Офісі додали, що "безумовно, здивовані деякими формулюваннями у вказаному рішенні", проте зазначили, що не ставлять під сумнів незалежність судової гілки влади.

"Однак, оскільки ця книга є опрацюванням реальної репресивної кримінальної справи проти Василя Стуса, яка була порушена в СРСР та за якою він був засуджений, вважаємо дивним визначення позивача Медведчука В. В. як «персонажа (дійової особи) твору». Більшу частину змісту книги становить точний передрук матеріалів кримінальної справи. Тобто суто документальна основа книжки не викликає найменших сумнівів. Отже, саме за цією логікою книги, Медведчук В. В. є учасником справжнього процесу, який мав місце в історії, а не просто «персонажем твору». Поведінка учасника проаналізована виключно на підставі документально зафіксованих фактів, які не є продуктом літературної творчості авторів і літературною вигадкою", - додається у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер Сеітаблаєв став лауреатом премії імені Василя Стуса

В Офісі Президента наголосили на тому, що цензура в Україні, у будь-яких проявах, прямо та недвозначно заборонена Конституцією.

"Виходимо з того, що наукові дослідження історії, опрацювання матеріалів історії нашого народу, зокрема за допомогою інструментів публіцистики, не можуть обмежуватися через емоції окремих учасників подій минулого. Незалежно від сьогоднішнього статусу та політичної позиції цих учасників. Закликаємо всіх громадян мати сміливість чесно дивитися на події минулого нашого народу та дії або бездіяльність окремих осіб", - резюмували в ОПУ.

Раніше Дарницький районний суд Києва зобов’язав автора книги "Справа Василя Стуса" видалити з твору дані щодо нардепа Віктора Медведчука.

Українські Національні Новини

Політика