v-oon-prognozuyut-skorochennya-naselennya-ukrayini-do-35-milyoniv-do-2050-roku

В ООН прогнозують скорочення населення України до 35 мільйонів до 2050 року

 • 36548 переглядiв

КИЇВ. 28 листопада. УНН. Населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів — і, за підрахунками експертів, до 2050 року зменшиться до 35 мільйонів. Про це йдеться в аналітичній довідці ООН "Демографічні процеси", передає УНН.

Цитата

"Населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів, та, ймовірно, зменшиться до 35 мільйонів до 2050 року. Низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійний ріст рівня зовнішньої міграції руйнують людський капітал України, а отже й основу для сталого розвитку", - йдеться в довідці.

Деталі

За даними організації, щоб стати демографічно стійкою країною, Україні потрібна широкомасштабна та комплексна стратегія. Серед основних причин скорочення чисельності населення в Україні є низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійний ріст масштабів зовнішньої міграції.

За даними приблизних підрахунків, за межами країни постійно перебуває близько 3 мільйонів українських працівників. Майже половина з них зайнята у низькокваліфікованих видах діяльності, для яких вони мають зависоку кваліфікацію. Також збільшується зростання кількості українських студентів за кордоном та відтік професійних кадрів.

Крім того, населення України є одним із тих, які найшвидше старішають у Європі, зокрема, більш як п’ята частина населення старша за 60 років. Це є причиною зростання видатків на охорону здоров’я та пенсії, що навантажує державний бюджет.

Водночас в ООН пояснюють, що саме по собі скорочення населення не є проблемою, але важливими є рівень та якість життя людей. Тож українська влада має забезпечувати розвиток та ефективне використання людського капіталу країни, а також соціальний захист людей — через політично та фінансово стабільну систему. Особливий акцент у організації роблять на охороні здоров’я, освіті, зниженні рівня бідності, гідній праці та охороні природи.

Також, щоб зменшити очікуване зниження чисельності робочої сили, ОНН вважає, що необхідно переглянути умови участі на ринку праці та запровадити комплексну систему управління міграцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Населення України за рік скоротилося на понад 381 тисячу

Українські Національні Новини

Суспільство