v-oon-ukhvalili-istorichnu-rezolyutsiyu-pro-klimatichnu-spravedlivist

В ООН ухвалили історичну резолюцію про кліматичну справедливість

 • 386547 переглядiв

КИЇВ. 30 березня. УНН. На Генеральній асамблеї ООН понад 130 країн проголосували за те, щоб Міжнародний суд надавав консультативні висновки щодо відповідальності держав за зміну клімату та роз'яснював їхні зобов'язання щодо забезпечення захисту кліматичної системи від викидів парникових газів. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що ця резолюція є історичною, інформує УНН з посиланням на сайт ООН.

Цитата

"Кліматична справедливість є одночасно моральним імперативом і необхідною умовою ефективної глобальної кліматичної дії. Подолати кліматичну кризу можна лише шляхом співпраці – між народами, культурами, націями, поколіннями. Працюймо разом, щоб виконати роботу. Загострення кліматичної несправедливості живить розбіжності та загрожує паралізувати глобальні кліматичні дії", - наголосив Генсек.

Він додав: "Для деяких країн кліматичні загрози - смертний вирок. І справді, саме ініціатива цих держав, до якої приєдналося багато інших, поряд із зусиллями молодих людей у всьому світі, об'єднує нас. Разом ви творите історію".

Деталі

Головними ініціаторами розробки документа стали представники малої острівної держави Вануату за підтримки "основної групи" з 17 країн з різних регіонів. Зазначається, що саме такі країни найбільше страждають від зміни клімату, при тому, що їхня частка в загальному обсязі шкідливих викидів дуже мала. Документ зосереджений на несприятливому впливі зміни клімату на малі острівні держави, що розвиваються, а також на кліматичній справедливості, зазначає ООН.

Після ухвалення консенсусом резолюції Генеральна асамблея ООН зробить запит на висновок Міжнародного суду, який є головним судовим органом організації, щодо зобов’язань країн щодо боротьби зі зміною клімату. Хоча консультативні висновки суду не є юридично обов’язковими, вони мають юридичну силу та моральну вагу.

Нагадаємо

У березні ООН опублікувало доповідь, згідно з якою рекордні температури за останні вісім років стануть одними з найнижчих за останні три-чотири десятиліття, оскільки глобальні температури зростають, навіть якщо викиди, що викликають потепління планети, швидко скоротяться.

Українські Національні Новини

Новини Світу