v-oon-vidreaguvali-na-vikoristannya-kazakhstanskimi-viyskovimi-simvoliki-organizatsiyi

В ООН відреагували на використання казахстанськими військовими символіки організації

 • 63649 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Озброєні люди в блакитних касках миротворців, помічені на фотографіях з Казахстану, не є частиною будь-якої миротворчої місії ООН. Про це повідомив представник організації Об'єднаних Націй Радіо Свобода та журналісту видання Bild, пише УНН.

Деталі

За словами представника ООН, організація передала свою "стурбованість" у зв'язку з цим питанням постійному представнику Казахстану в ООН.

Фотографії військових в "блакитних касках" з написом UN в центрі Алмати раніше опублікували казахські журналісти. Крім того, шеврони з символікою ООН були також помічені на формі прибулих в Казахстан білоруських військових.

Відзначається, що в казахстанській армії дійсно є підрозділ миротворців, які пройшли навчання під егідою ООН, але використання касок або шевронів з символікою організації дозволено тільки в рамках санкціонованих ООН миротворчих місій.

Представник Міністерства оборони Казахстану також підтвердив Радіо Свобода, що на фото - бійці казахстанського батальйону миротворців. За його словами, половина казахстанського миротворчого корпусу зараз знаходиться в Лівії, інші були залучені після протестів для "охорони стратегічних об'єктів, аеропортів і урядових будівель".

Ситуація в Казахстані

1 січня в середньоазіатській країні різко зросли ціни на автомобільний газ: з 60 до 120 тенге за літр. Після цього в Актау і Жанаозене (Мангістауська область) люди стали збиратися в центрі міст і перекривати вулиці. Пізніше демонстрації почалися в Алма-Аті, Нур-Султані, Караганді, Атирау, Уральську, Талдикоргані, Кизилорді і Шимкенті. 8 січня тарифи на комунальні послуги були "заморожені" до 1 липня.

Для придушення повстання президент Казахстану покликав на допомогу сили ОДКБ. Москва направила в країну близько 3 тис. військових.

До введення військ до Казахстану приєдналися Киргизстан, Білорусь і Вірменія.

Повідомлялося, що серед протестувальників були групи мародерів, які грабували магазини і нападників на співробітників правопорядку. Офіційна казахська влада називає їх "терористами". Президент Касим-Жомарт Токаєв заявив про 20 тис. осіб, які вчинили напад на Алма-Ату.

7 січня Токаєв оголосив про наведення порядку в країні. Він також звинуватив силовиків країни в тому, що ті "проспали" протести.

Українські Національні Новини

Новини Світу