v-oon-zaklikali-iran-vidmovitisya-vid-zbagachennya-uranu-do-20

В ООН закликали Іран відмовитися від збагачення урану до 20%

 • 11607 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. Секретаріат Організації Об'єднаних Націй (ООН) звернувся до Ірану з закликом дотримуватися умов ядерної угоди і відмовитися від збагачення урану до 20%. Про це заявив у понеділок на брифінгу заступник офіційного представника генсека ООН Фархан Хак, передає УНН із посиланням на ТАСС.

"Ми ясно дали зрозуміти, що всі сторони повинні виконувати умови Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми. Ми закликаємо в тому числі і Іран виконувати умови СВПД і співпрацювати з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ)", - сказав Хак.

Нагадаємо, Іран відновив 20% збагачення урану на підземному ядерному об'єкті в Фордо.

Як повідомляв УНН, в червні 2015 року п’ять країн — постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччина, після багаторічних переговорів з Іраном, уклали ядерну угоду - Спільний всеосяжний план дій - яка мала на меті не дозволити Тегерану отримати ядерну зброю. США в травні 2018 року вийшли з цієї угоди і ввели проти Тегерана односторонні санкції.

У відповідь Іран спочатку відмовився виконувати частину зобов’язань в межах угоди, а 6 січня 2020 рік оголосив про відмову від “останнього ключового обмеження, що стосується кількості центрифуг”, і заявив, що тепер “обмежень по роботі з ядерною програмою Ірану не залишилося”.

Українські Національні Новини

Новини Світу