v-oon-zayavili-scho-zakon-pro-ukrayinsku-movu-vse-sche-viklikaye-zanepokoyennya

В ООН заявили, що закон про українську мову все ще викликає занепокоєння

 • 16308 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Закон України про функціонування української мови, деякі положення якого сьогодні вступили в силу, як і раніше, викликає занепокоєння. Про це заявила заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН щодо мовного закону в Україні, передає УНН.

"Сьогоднішнє засідання РБ ООН збігається зі вступом в силу закону про забезпечення функціонування української мови як державної", - сказала Дікарло.

За її словами, хоча багато положень закону сьогодні починає діяти, закон так само говорить про те, що буде перехідний період від півроку до 10 років для вступу деяких положень.

Також закон вимагає, щоб Кабінет Міністрів представив у парламент законопроект про реалізацію прав національних меншин України до січня 2020 року.

"Хоча новий закон викликає заклопотаність як всередині, так і за межами України, українська влада описала, що він відповідає Конституції України, особливо ст.10, в якій мова йде про державну мову, мову меншин, а також національному законодавству та міжнародним зобов'язанням. У рамках регулярної звітності, Управління Верховного Комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) постійно відстежувало законодавчий процес і обмінювалось своїми рекомендаціями з владою на підставі міжнародних стандартів. Хоча багато спірних питань були врегульовані в підсумковому варіанті, закон, як і раніше, викликає занепокоєння. УВКПЛ рекомендує, щоб український уряд розробив на основі закону про мову закон про реалізацію прав нацменшин України та забезпечення належного балансу між захистом прав меншин і збереженням державної мови як інструменту інтеграції суспільства", - заявила заступник Генсекретаря ООН.

"Ми вітаємо попередню заяву Президента Зеленського про те, що буде проведено ретельний аналіз закону. Ми сподіваємося, це сформує можливість для подальших заходів забезпечення права меншин", - додала вона.

Раніше в ООН заявили, що агресія Росії проти України загрожує світовій безпеці.

Українські Національні Новини

Політика