v-rf-zatrimali-diplomata-yaponiyi-za-pidozroyu-u-shpigunstvi-scho-vidomo

У рф затримали консула Японії за підозрою у "шпигунстві"

 • 114842 переглядiв

КИЇВ. 27 серпня. УНН. фсб затримала японського дипломата Мотокі Тацунорі, його звинувачують у шпигунстві. Японській стороні заявлено протест, а сам консул оголошений персоною нон ґрата. Про це повідомляє Kyodo News, пише УНН.

Деталі

У вівторок Міністерство закордонних справ Японії викликало посла росії михайла галузіна, щоб подати протест. Міністр закордонних справ Йосімаса Хаясі заявив журналістам, що затримання та допит консула є «явним порушенням Віденської конвенції про консульські зносини», а також консульського договору між Японією та росією.

За словами японського дипломата, дії росії були «абсолютно неприйнятними», оскільки консул не вчинив незаконних дій, і під час затримання російська влада зазнала «примусового поводження», включно з зав'язуванням очей і фізичним обмеженням.

Міністерство вимагало від москви принести офіційні вибачення та забезпечити, щоб подібний інцидент більше не повторився, сказав Хаясі, додавши, що уряд має вжити відповідних заходів проти росії.

Своєю чергою, головний секретар кабінету міністрів країни Хірокадзу Мацуно на прес-конференції заявив, що дипломат покине росію до середи.

У фсб заявили, що Мотокі нібито отримав секретну інформацію про співпрацю між росією та країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону, а також про вплив західних санкцій на далекий схід росії. Його звинувачують в оплаті інформації.

Інцидент стався на тлі каскаду економічних санкцій, накладених проти росії Японією та західними країнами через повномасштабне вторгнення рф в Україну. Після економічних санкцій відносини між Японією та росією погіршилися. Визнавши Японію "недружньою" країною, москва заборонила в'їзд понад 400 японським законодавцям, включаючи прем'єр-міністра Фуміо Кісіду та Хаясі. У квітні мзс рф заявило, що висилає вісім японських дипломатів. 

Доповнення 

Японія з початку повномасштабної війни підтримує Україну. 

Українські Національні Новини

Новини Світу