v-sbu-viklyuchili-mozhlivist-vidvidannya-predstavnikami-dnr-svoyikh-polonenikh-na-pidkontrolniy-ukrayini-teritoriyi

В СБУ виключили можливість відвідання представниками "ДНР" їхніх затриманих на підконтрольній Україні території

 • 17133 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Україна, згідно з чинним законодавством, дає можливість доступу до усіх затриманих у СІЗО та у місцях утримання для міжнародних правозахисних та гуманітарних організацій, однак представники окупованих територій до такого переліку не входять. Про це у коментарі УНН повідомив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

Відповідаючи на запитання, чи дозволить СБУ представникам "ЛНР/ДНР" відвідати їхніх затриманих на території України, О.Ткачук зазначив, що, за необхідності, до затриманих представників ОРДЛО можуть отримати представники міжнародних правозахисних та гуманітарних організацій, але не представники "самопроголошених республік".

“Наша держава ніяким чином не обмежує, а згідно з чинним законодавством дає можливість доступу до усіх затриманих у СІЗО та у місцях утримання для міжнародних правозахисних організацій, для гуманітарних організацій. На жаль, не можу те саме сказати про окуповані території... Хоча в цілому я виключаю можливості того, щоб надати, враховуючи останні події, таку можливість для тих, хто має повноваження, хто користується міжнародним авторитетом додатково оцінити стан утримання тих осіб, які перебувають під вартою”, — зазначив О.Ткачук.

Крім того він наголосив, що діалог з "ДНР/ЛНР" розпочнеться тоді, коли "самопроголошені республіки" будуть готовими до “справжнього діалогу”, а не намагатимуться маніпулювати ситуацією.

“Я думаю, що можна почати взагалі нормальний діалог з того, щоб, якщо ми говоримо про дотримання прав затриманих осіб, так звані "ДНР/ЛНР" організували нормальну роботу згідно з міжнародним мандатом, згідно з усіма міжнародними конвенціями для „Червоного Хреста“, для інших гуманітарних та народних організацій, які саме опікуються цими питаннями. Коли ми будемо бачити, що та сторона відкрита до справжнього діалогу, а не намагається маніпулювати ситуацією, то звичайно будемо розглядати якісь інші сценарії”, — додав він.

Як повідомляв УНН, представники так званої “Донецької Народної Республіки” після візиту депутата Верховної ради України Надії Савченко в макіївській колонії сподіваються отримати доступ до полонених прихильникам ДНР.

Українські Національні Новини

Суспільство